Monday, July 15, 2024

Materino mleko je najugodnejša hrana, ki jo novorojenček in kasneje dojenček in malček lahko užije. Njegova sestava je pravzaprav fascinantna, saj se popolnoma prilagodi vsakemu otroku posebej. V sestavi materinega mleka najdemo tudi protitelesa, ki otroku pomagajo pri borbi z virusi in bakterijami.


Študentka Vicky Green je raziskovala vpliv materinega mleka na določene bakterije, kot so e.Coli in MRSA. Na gojišče v petrijevki, polno kolonizirano z bakterijo, je kapnila malo materinega mleka. Okoli kapljice se je pojavil krog rezistence, ki dokazuje, da so v materinem mleku prisotna protitelesa, ki otroku pomagajo pri borbi z okužbami.

V raziskavah so odkrili, da je kar 80% materinega mleka sestavljenega iz makrofagov. To so celice, ki so ustvarjene, da ubijejo bakterije, viruse in glive. Tako so dojeni otroci zaščiteni pred številnimi boleznimi kot so pljučnica, botulizem, bronhitis gripa in še nekatere. Po tem lahko sklepamo, da materino telo začne proizvajati protitelesa na katerokoli okužbo, ki se pojavi v njenem okolju. S tem proizvede popolnoma personaliziran koktail protiteles, ki najbolje ustrezajo njenemu otroku.

Najbolj fascinantno pri tej raziskavi je to, da je mleko vzeto materama, ki dojita 15 mesečnika in 3 letnika. Iz tega je razvidno, da materino mleko otroku koristi tudi, ko ni več dojenček.