Wednesday, May 29, 2024

Delovanje

Princip delovanja kavitacije najlažje razložimo na osnovnošolski način: izparevanje tekočine je odvisno od relativnega zračnega tlaka. Nižji kot je tlak nad tekočino, nižje je vrelišče in obratno. Nižji tlak lahko ustvarimo z ultrazvočnimi valovi. Zniževanje pritiska privede do izparevanje tekočine (vode) in ustvarjanja parnih mehurčkov.


Glede na to, da dve tretjini človeškega telesa tvori voda, se ta fenomen dogaja v bližini membrane maščobne celice pri kateri obstaja velika verjetnost rupture oz. razpoka. Omenjen proces je odvisen od količine maščobnega tkiva, stanja maščobnih celic in količine medcelične tekočine. Membrane poškodovanih maščobnih celic lažje razpočijo v kolikor interval med dvema terapijam ni predolg.

Maščoba maščobnih celic se v obliki trigliceridov izliva v medcelični prostor, kjer se pod vplivom encimov razgradi (lipoliza) do glicerola in višjih maščobnih kislin. Prosti glicerol je topen v vodi in skozi limfni sistem preide v presnovne procese za pridobivanje energije, neraztopljene maščobne kisline pa potujejo v jetra, kjer se razgradijo kot vsaka druga maščobna kislina, ki jo zaužijemo s prehrano.

Ultrazvočna kavitacija je varna

Metoda je varna in jo lahko uporabljamo ob pravilni diagnostičnih in terapevtskih indikacijah. Škodljivih stranskih učinkov ultrazvoka v ta namen ni dokazanih. Ultrazvočni valovi prodrejo do točno določene globine tkiva in delujejo samo na maščobne celice na skeniranem področju, kar omogoča selektivnost metode. Globina penetracije UV valov je nizka in ne doseže notranjih organov.

Penetracija ultrazvočnih valov skozi tkivo, njihovo energijo deloma pretvori v toplotno energijo. Hipertermija določene regije je najvišja pri tkivih z visokim koeficientom absorbiranja toplote, kot so kosti, nizka pa v primeru tekočine kot je npr. plodovnica. Zaradi preventivnih varnostnih ukrepov se je potrebno izogniti direktni usmeritvi sonde na kosti in sklepe.

Učinkovitost

S pomočjo edinstvene TFR metode (stabilna kavitacija) dosežemo naslednje efekte:

·         razgradnja maščobnih celic

·          odvajanje in raztapljanje maščob

·         Zmanjševanje maščobnih elementov

·         Izboljšanje kakovosti pretoka in cirkulacije

Pomembno je poudariti, da se s kavitacijo odstranjujejo lokalizirane maščobne obloge. Metoda ni primerna za reševanje težav pretirane debelosti.

Terapija

Za hidrolizo sproščenih trigliceridov in presnovo produktov razpadlih maščobnih celic organizem potrebuje kar nekaj časa. Prav tako potrebuje čas za presnovo in odstranitev prostih maščobnih kislin, zato mora biti razmik med dvema terapijama najmanj 5- 7 dni. Terapija traja največ 50 minut, ki je še dovoljena zgornja meja izpostavljenosti ultrazvočnim valovom te frekvence in intenzivnosti. Kljub temu da je metoda neinvazivna in neboleča je organizem v stresu, vsaj mora predelati in izločiti produkte razpada maščobnih celic. V enem ciklu je dovoljenih šest ponavljanj terapij, nato je potreben mesečni premor. 

Kategorija:   Hujšanje, Novice
Naslednji prispevek

Svet skozi dojenčkove oči

12 maja, 2014 0