Tuesday, May 28, 2024

»V vseh državah mamografija še vedno ni dostopna, incidenca raka na dojki in smrtnost pa je v nenehnem porastu,« je dejala Wendie Berg, profesorica radiologije na Magee-Womens Hospital Medicinskega centra univerze v Pittsburghu, ki je ena izmed vodilnih inštitucij za ženske bolezni.


Že leta 2009 je dr. Bergova na letnem simpoziju Zveze za radiologijo predstavila rezultate raziskave ACRIN 6666, ki je pokazala, da vsake triletna mamografija s pomočjo ultrazvočnega pregleda odkrije 29% več karcinomov dojke in 34% več invazivnih vrst karcinoma kot sama mamografija.

Na letošnjem simpoziju so predstavili rezultate raziskave o učinkovitosti odkrivanja raka na dojki s pomočjo samega ultrazvoka.

Dr. Bergova je s sodelavci analizirala podatke ultrazvočnih pregledov dojk.

Ultrazvok je kot naprava lažje dostopna, lažje prenosljiva in zahteva manj zahtevno infrastrukturo, ženske ne izpostavlja radiološkemu sevanju, biopsijo pa je ob abnormalnemu stanju dojk, moč opraviti tudi samo ob ultrazvočnem pregledu.

V raziskavi so analizirali podatke 2662 žensk, ki so sodelovale v  že omenjeni raziskavi ACRIN 6666. V treh triadah so skupaj zabeležili 7473 mamografij, zatem pa so zdravniki opravili še ultrazvočni pregled in neodvisno interpretirali izvid. Četrto leto so sodelujoče imele biopsijo ali redne letne klinične kontrole.

Analiza je pokazala, da je bilo pri 1100 ženskah diagnosticiranih 111 primerov raka na dojki. 89 (80%) primerov karcinoma je bilo invazivnih, povprečna velikost tumorja je znašala 12 mm (razpon 1 – 55 mm).

Pomembno je poudariti, da so z ultrazvokom odkrili 53 od 58 invazivnih karcinomov (povprečna velikost 12 mm, razpon 2 – 40 mm), z mamografijo pa je bilo odkritih 41 od 59 (69%) invazivnih primerov raka na dojki (povprečna velikost 13 mm, razpon 1 -55 mm).

Od 57 primerov invazivnih karcinomov, ki še niso metastazirali v limfne žleze, so jih 34 odkrili z ultrazvokom, z mamografijo zgolj 18.

Ultrazvok je bil v primerjavi z mamografijo veliko bolj občutljiv, ponujal je pogostejše kratkotrajno spremljanje sprememb na dojki, posledično je omogočal več biopsij in nižjo pozitivno prediktivno vrednost biopsije.

Za diagnozo raka na dojki je bilo potrebno z ultrazvokom pregledati približno 129 žensk (95% interval zanesljivosti CI 100 – 170), z mamografijo 127 (95% interval zanesljivosti CI 99 – 167).

»Presenečalo je dejstvo, da je bilo več invazivnih oblik karcinoma dojke z negativnimi limfnimi žlezami odkritih z ultrazvokom. Invazivne oblike karcinoma pa so tiste vrste raka, ki jih želimo odkriti čim prej,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Namen simpozija ni bilo javno favoriziranje ultrazvoka kot prve in edine možnosti pregleda dojk, ampak potrditi njegovo zanesljivost v primerih, ko mamografija ni na voljo.

Kategorija:   Novice, Žensko zdravje
Naslednji prispevek

Tveganje medenične vnetne bolezni in IUD

22 januarja, 2013 0