Wednesday, February 28, 2024

Metoda, ki je trenutno v razvojni fazi bo vključevala implantacijo modificiranega zametka v maternico in bo zagotovo vzpodbudila številna resna etična vprašanja.


Tehnika vključuje proces intervencije v proces oploditve tako, da se odstrani poškodovan DNK mitohondrija, ki povzroča dedne bolezni kot se težka srčna obolenja, bolezni jeter, možganov, slepoto ali mišično distrofijo.

Postopek je namenjen staršem z mitohondrijskimi obolenji, neozdravljivim stanjem, ki se prenaša po materini strani in prizadene 1 od 6.500 otrok.

Kontroverzni postopek poznamo kot IVF ‘treh staršev’, saj poleg obeh staršev, v postopku sodeluje še tretja ženska, ki donira mitohondrij brez poškodovane DNK.

Javna razprava je pokazala, da večina Britancev postopek podpira, minister za zdravje pa je dejal, da bo tehnika, ob seveda upoštevanju strogih pravil, kmalu na voljo.

Britansko ministrstvo za zdravje že dve leti načrtuje spremembo zakonodaje, ki bo omenjen postopek tudi uzakonila. Tako bo Velika Britanija postala prva država na svetu, ki bo pacientom ponudila možnost transferja DNK mitohondrija. Na ta način bodo preprečili dedovanje nekaterih težkih dednih bolezni.

Britanska zdravniška etična komisija je že prižgala zeleno luč, kritike pa skrbi, da je postopek zgolj prvi korak do genetskega dizajna otrok, s katerim bi genetski material prilagodili določeni višini, barvi oči…

Naslednji prispevek

IVF postopek in vitamin D

3 julija, 2013 0