Monday, April 22, 2024

Edwards, ki je leta 2010 prejel Nobelovo nagrado za medicino, se je s postopki umetne oploditve (IVF) pričel ukvarjati že v petdesetih letih preteklega stoletja. Leta 1978 se je rodila Louis Brown, ki je prvi otrok spočet s postopkom in vitro fertilizacije.


Od takrat se je s pomočjo IVF tehnik, ki jih je Edwards razvil skupaj s tudi že pokojnim Patrickom Steptoem, rodilo več kot 5 milijonov otrok.

Edwards, ki ima 5 hčera in 11 vnukov, je nekoč dejal, da ga je k delu motivirala želja pomagati ljudem, ki so se soočali z neplodnostjo.

»Na svetu ni večje sreče kot otrok,« je dejal ob prejetju Nobelove nagrade.

Z IVF postopkom se je začel ukvarjati že leta 1955, leta 1968 pa je v laboratorijskih pogojih prvič uspel oploditi žensko spolno celico. Od takrat naprej pa se je začelo njegovo sodelovanje s Steptoem.

Leta 1980 sta v Cambridgeu ustanovila kliniko Bourn Hall, ki je bila prva klinika za zdravljenje neplodnosti in izobraževanje strokovnih kadrov. V njej se še danes usposabljajo ginekologi, biologi in biokemiki.

»Edwards je bil eden izmed največji znanstvenikov, ki je omogočil boljše življenje številnim ljudem,« je dejal Mike Macnamee, direktor omenjene klinike.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Koraki do lepe postave

15 aprila, 2013 0