Thursday, May 30, 2024

Visoke in spremenljive cene hrane predstavljajo vse večjo zaskrbljenost celotnega sveta, ki so delno odgovorne tudi za nedavne proteste v Tuniziji in Egiptu, ter Alžiriji, Jemnu in Libiji.


Obdobja prilagajanja in spreminjanja cen v poljedelstvu niso nova, vendar so nedavni skokoviti dvigi cen, ki jih mimogrede povezujejo z ekstremnimi vremenskimi pogoji in povečano porabo žit pri proizvodnji energije, šokirali.

»Ni odveč bojazen, da lahko takšne variacije za seboj potegnejo neobvladljivo verižno reakcijo,« v svojem poročilu Stanja hrane in poljedelstva navaja Organizacija za hrano in poljedelstvo (FAO).

FAO je države proizvajalke hrane opozorila, da znižajo izvoz in tako zaščitijo lokalna tržišča.

Globalne cene hrane so svojo rekordno ceno dosegle v februarju, FAO pa je opozorila, da bodo nadaljnji dvigi cen nafte in povečevanje zalog s strani uvoznikov, prizadeli že tako ranljiva tržišča žit.

Potrebna je nujna mednarodna koordinirana akcija, ki bo nudila varno oskrbo hrane, s tem pa tudi optimiziranje tržnih pravil in transparentnosti, poudarja FAO.

Število podhranjenih je iz leta 2009, ko je bilo podhranjenih 1,023 milijarde ljudi, v letu 2010 padel na 925 milijonov ljudi, ter še vedno ostaja nesprejemljivo visok, navaja FAO.

V letu 2010, je bilo v primerjavi z letom 2009, v državah v razvoju podhranjenih 16 : 18% prebivalstva.

Kljub vsemu pa je odstotek precej visok, če vemo, da je bil cilj UN da med leti 1990 in 2015 znižati število lačnih pod 10% svetovnega prebivalstva.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Depresija pri očetih vpliva na vzgojo otrok

13 junija, 2012 0