Tuesday, April 23, 2024

Razlogi za nižjo smrtnost ležijo v boljšem pristopu k zdravstveni oskrbi in programi preventivnega cepljenja, v svojem poročilu navajata UNICEF in Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Agenciji sta kljub temu opozorili, da je potrebno vložiti še več naporov za dosego stoletnih ciljev, ki predvidevajo še nižjo smrtnost otrok.


Dnevno, zaradi vzrokov, ki bi jih bilo mogoče preprečiti, še vedno umre 21.000 otrok, sporoča tiskovni predstavnik UN.

Kljub še vedno šokantnemu številu umrlih otrok, pa je pozitivno to, da so tudi najsiromašnejše države dosegle napredek.

Smrtnost otrok v subsaharski Afriki se znižuje dvakrat hitreje kot pred desetletjem.

»Usmeritev večjih investicij na najbolj ogrožena območja bodo pomagale hitreje in učinkoviteje rešiti še več življenj,« je dejal Antony Lake, direktor UNICEF-a-

K nižji smrtnosti so pripomogli številni dejavniki: primernejša zdravstvena oskrba novorojenčkov, vključno s preventivo in zdravljenjem otroških bolezni, ter pitna voda in kakovostnejša prehrana.

Kar pol vseh smrtnih primerov otrok do petega leta starosti se je leta 2010 zgodilo v petih državah: Indiji, Kitajski, Pakistanu, Nigeriji in DR Kongu.

Še posebej ranljivi so dojenčki.

Po znanih podatkih več kot 40% smrtnih primerov otrok do petega leta starosti, pade na dojenčke v prvem mesecu življenja, več kot 70% pa na otroke v prvem letu življenja.

V subsaharski Afriki pred petim letom starosti umre eden na osem otrok. Za primerjavo, v razvitem svetu je razmerje v enakem starostnem obdobju 1:143.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Popoldanski počitek za boljši spomin

13 junija, 2012 0