Friday, February 23, 2024

Še vedno namreč vsak četrti otrok z območja živi v hudi revščini. Leta 2003 je tako bilo še vedno 18 milijonov otrok, mlajših od 15 let, ki so živeli z manj kot 1,72 evra na dan, medtem ko je bilo leta 1998 takih otrok 32 milijonov.


Nujen investicije v otroke

"Revščina otrok bi morala biti prva skrb vlad v regiji," je ob predstavitvi poročila dejala Maria Calivis, direktorica Unicefa za območje. Po njeni oceni bi namreč morale države, če želijo v resnici uresničiti svoje potenciale, ustrezno investirati tudi v skrb za otroke.

Različne stopnje revščine glede na države

Stopnja revščine v regiji je sicer zelo različna, navaja poročilo, ki ga je izvedel raziskovalni center Unicefa Innocenti. V BiH tako pet odstotkov otrok živi pod pragom revščine, v srednjeazijski državi Kirgizistan pa kar 80 odstotkov. Več kot 50-odstotno stopnjo revščine med otroci pa imajo v Uzbekistanu, Moldaviji, Armeniji, Gruziji in Tadžikistanu, navaja poročilo.

V poročilu so sicer obravnavali razmere v 20 od 28 bivših komunističnih državah z območja vzhodne Evrope in nekdanje Sovjetske zveze, niso pa analizirali podatkov v državah, ki so leta 2004 postale članice Evropske unije.

Vir: Siol

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Zbrani podpisi za zakon o vrtcih

13 junija, 2012 0