Thursday, April 25, 2024

Ali je bolečina res depilacijska domena? No potem verjetno še niste odkrile pripravka z limono, medom in čajem iz zelene mete. Težave s prekomerno poraščenostjo, ki najbolj prizadenejo ženske med 18 – 45 let, se pričnejo v puberteti, najbolj očitne lepotne napakice v obliki dlačic pa se pojavijo okoli ustnic, vratu, hrbtu, rokah, prstih. Poraščenost je sicer povsem naravna, vendar se zgodi, da rast dlačic preraste naravne okvirje. Motnjo imenujemo hirzutizem ali prekomerna poraščenost.


Razlogi za pretirano rast dlačic se skrivajo v izločanju moških spolnih hormonov (androgeni hormoni). Normalno je, da ženski endokrini sistem izloča tudi moške spolne hormone, povečano izločanje pa vodi v hirzutizem. Hirzutizem lahko izzovejo genetske predispozicije, sindrom policističnih jajčnikov, tumor na jajčnikih, motnje delovanja nadledvične žleze, menopavza in drugi povzročitelji povezani z delovanjem endokrinega sistema.

Britje, voskanje in beljenje dlačic so samo nekatere od neprijetnih in začasnih rešitev, obstajajo pa tudi naravne metode odstranjevanja dlačic. Čeprav rešitve niso trajne pa pomagajo pri upočasnitvi rasti dlačic.

  • Dvakrat dnevno in petkrat na teden, pijte čaj zelene mete, ki znižuje vsebnost moških spolnih hormonov v organizmu.
  • Zmešajte zmes moke iz čičirike s sirotko in ščepcem indijskega žafrana. Pripravek nanesite na prizadeta območja..
  • Umivajte s z vulkanskim kamnom

Obrazne dlačice so posebej občutljive, ampak tudi za njih obstaja rešitev:

  • 30 g sladkorja pomešajte z 10 ml sveže iztisnjenega limoninega soka, ter dodajte 150 ml vode. Sestavine dobro pomešajte in jo v smeri rasti dlačic nanesite na kožo. Po petnajstih minutah masko izperite s hladno vodo. Terapija traja teden dni.
  • Iztisnite 10 ml limoninega soka in ga pomešajte s 40 ml medu. Zmes v smeri rasti dlačic nanesite na poraščeno področje. Po petnajstih minutah zmes izperite. Terapijo ponavljajte dvakrat dnevno teden dni.

Glede na je za rast dlačic najpogosteje odgovorno hormonsko neravnovesje, morajo ženske s to težavo ponovno ustvariti ravnovesje. Sprememba življenjskega stila, vadba in zdrava prehrana so dobre popotnice za doseganje zastavljenih ciljev. Pomaga tudi shujševalna dieta. Izogibajte se prehrane z visokim glikemijskem indeksom in prehrani, ki vsebuje veliko maščob.

Če pa so vaše težave hujše oblike, pa pozabite na ceno in se zatecite k najbolj učinkoviti laserski terapiji.

Kategorija:   Depilacija, Novice
Naslednji prispevek

Svetovni dan duševnega zdravja

10 oktobra, 2012 0