Saturday, June 15, 2024

Torej moje vprašanje je: zakaj imamo čas in komu ga bomo namenili, če ne sebi? Že nekaj časa delam na upravljanju z mojim prostim časom in se vseeno trudim, da bi bilo moje upravljanje še boljše. Naj vam zaupam svoje redne vsakdanje obveznosti: služba, magistrski študij, trenutna obnova stanovanja, svoje podjetje, pomoč v podjetju mojega partnerja. In naj povem, da pri vsem tem si vsak večer vzamem 10 minut časa, za sprehod (včasih celo eno uro za fitnes), enkrat na teden se dobim s prijateljicami, ob vikendih obvezno vsako jutro tečem ter čas za kosilo in večer obvezno preživim s partnerjem. Enkrat letno greva s partnerjem na daljše potovanje, en podaljšan vikend spomladi pa si obvezno oba vzameva za sprostitev v kakšnem wellnes centru.


Moj recept za dobro upravljanje s časom:

 

  1. Uporabljate osebni koledarček
  2. Vsako jutro preden vstanete: vzemite si nekaj minut in si na hitro načrtujte dan
  3. Ko načrtujete dan, ga načrtujte do eno uro pred predvidenim spanjem, ta ura naj bo za sprostitev in umiritev (če je ura preveč za vas, si vzemite vsaj 15 min)
  4. Obisk savn in masaž si načrtujte vsaj en teden vnaprej, rezervirajte si čas, kot ga rezervirate za pomemben sestanek na primer: naslednji teden v petek, ob 17:00 Savna
  5. Načrtujte čas s prijateljicami, enako kot točka prej: obvezen sestanek
  6. Potovanja in daljša oddihe si načrtujete več mesecev vnaprej. Primer: od 1. do 15. julija: dopust na morju, v hribih ali potovanje (če je možno rezervirajte in plačajte vsaj mesec in pol prej).
  7. Načrtujte krajše oddihe (vsako leto preglejte praznike, označite si možne oddihe si jih že na začetku leta rezervirajte ter vsaj en mesec prej fiksno določite lokacijo, rezervirate apartma, ipd).
  8. Letno načrtujte čas za dodatna izobraževanja (tuji jeziki, delavnice,…), saj boste tako lažje načrtovali vsakdanje obveznosti.
  9. Načrtujte čas s partnerjem ali družino. Verjetno se bo marsikateremu to zdelo smešno, vendar v današnjem tempu je načrtovanje nujno, saj se velikokrat zgodi, da se partnerju obveznosti prekrivajo in upanje na naključno skupno preživeti čas je dandanes skoraj utopija.

Verjetno se marsikomu pojavlja vprašanje: Kako to doseči z omejenimi financami? Če imamo za svoj prosti čas na razpolago določen del sredstev jih lahko razporedimo na dejavnosti, ki si jih želimo udejstvovati čez leto. Seveda s tem ne mislim kosila s prijateljicami ampak predvsem oddihe ter potovanja. Če že januarja vemo, da bomo šli julija na dopust, veliko lažje organiziramo svoje finance in svoj čas, kot če se za ta isti dopust odločimo meseca maja.

Če torej povzamem: s pravilnim načrtovanjem lahko z omejenimi financami dosežemo, da imamo poleg vsakdanjih obveznosti tudi prosti čas, ki ga kvalitetno preživimo.


Lepotni butik

Kategorija:   Nasveti, Novice
Naslednji prispevek

Kajenje slabo vpliva na kariero

13 junija, 2012 0