Wednesday, February 28, 2024

V tem času lahko kandidati za župane in občinske svetnike izvajajo volilno propagando v medijih, s plakatiranjem in predvolilnimi shodi, s katero skušajo pridobiti naklonjenost volivcev. Kampanjo lahlo organizirajo samo kandidati, predlagatelji kandidatov ali list kandidatov oziroma politične stranke ali drugi organizatorji. Največji dovoljeni znesek za župane ne sme preseči 40 tolarjev na volivca oz. približno 64 milijonov tolarjev.


Za kandidate je pomemben še datum 27. september, ko se bo iztekel rok za vlaganje kandidatur tako za tiste s podporo strank kot tiste, ki zbirajo podpise volivcev in se bodo za stolčke potegovali kot neodvisni kandidati. Med novostmi letošnjih lokalnih volitev sta obvezna 20-odstotna zastopanost obeh spolov na kandidatnih listah in zvišanje potrebnih podpisov volivcev za vlaganje kandidatur neodvisnih županskih kandidatov.

Najhujši boji
Poznavalci pričakujejo, da se bo najsilovitejši predvolilni boj odvijal v največjih slovenskih mestih, predvsem v Ljubljani in Mariboru, kjer sta trenutno župana iz vrst parlamentarne levice. V teh mestih je tudi največ volilnih upravičencev – v Mestni občini Ljubljana 221.725 in Mestni občini Maribor 95.029, v vsej državi skupaj pa je v volilne imenike vpisanih 1,663.012 volilnih upravičencev.

Na volitvah bomo po vsej državi izbirali 210 županov in 3.382 občinskih svetnikov, morebitni drugi krogi županskih volitev pa bodo 12. novembra.

Vir: www.rtvslo.si

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice