Monday, June 24, 2024

»Urolitiaza je v nosečnosti resno stanje, neadekvatno zdravljenje pa lahko ogrozi tako mater kot otroka. Zdravljenje ureteralnih kamnov je velik urološki izziv,« je za Reuters Health povedal dr. Zeuxan Su.


Dr. Su je s sodelavci (The First Affiliated Hospital of JINAN University Guangzhou) dejal, da omenjeni kamni izzovejo ureteralno obstrukcijo, infekcijo in renalne kolike, so zapisali v strokovni reviji Urology.

Z namenom primerjave različnih invazivnih metod so preučili 87 pacientk. 19 jih je imelo cistoskopsko insercijo double – J stenta, pri 17-tih je bilo zdravljenje uspešno. Pri dveh pacientkah je bila insercija neuspešna, zato so jima pod epiduralno anestezijo uspešno izvedli ureteroskopijo.

Double – J stent so pustili vse do poroda. Pri štirih nosečnicah se je razvila urinarna infekcija, 12 nosečnic se je pritoževalo nad draženjem mehurja. Sedem nosečnic je imelo blage težave, kot je npr. hematurija.

Pri štirih nosečnicah so diagnosticirali hudo hidronefrozo, pionefrozo ali sepso, zato so izvedli perkutno nefrostomijo. Po porodu so tri pacientke odšle na perkutno nefrostomijsko litotripsijo, ena pacientka pa je bila podvržena terapiji z ekstrakorporalnimi udarnimi valovi.

Od 64 pacientk, ki so bile na ureteroskopski laserski litotripsiji, jih je imelo 52 (81,3%) popolno fragmentacijo kamnov. Pri devetih pacientkah (14,1%) so delčki kamnov retogradno migrirali v ledvica. Pri treh pacientkah (4,7%) zaradi močne rotacije sečevoda, kamnov ni bilo moč doseči.

Ostanek kamnov se je spontano izločil pri petih nosečnicah, pri sedmih so po porodu izvedli terapijo z ekstrakorporalnimi udarnimi valovi. Pri eni nosečnici so se pojavili simptomi grozečega splava, vendar je bilo uspešno konzervativno zdravljenje s tokolitiki in mirovanjem. Vseh 87 pacientk je donosilo do termina, resni porodni ali urološki zapleti se niso pojavili.

Vse opcije so varne in učinkovite, so dejali znanstveniki, izbrati je potrebno tisto, ki je za določeno pacientko najbolj varna.

»Naša raziskava je pokazala, da je postoperativna toleranca pacientk slabša pri inserciji double – J stenta in perkutalni nefrostomiji. Ureteroskopska litotripsija (laserska litotripsija) je bila pri zdravljenju proksimalnih ureteralnih kamenov v nosečnosti varna in uspešna. Potrebno je razmisliti, da v nosečnosti postane prva izbira,« je dejal dr. Su. 

Naslednji prispevek

Nosečnost: Kožne spremembe

30 maja, 2014 0