Monday, July 15, 2024

»Zdravniki vedo, da vaginalni porod poveča obremenitev male žličke. Predhodne raziskave niso določile ženske s povečanim tveganjem, ki bi potrebovale posebne nasvete. Mi kot zdravniki se moramo zavedati teh tveganj, ter materam priporočiti vaje za krepitev mišic medeničnega dna in način zdravljenje urinarne inkontinence,« je dejala voditeljica raziskave Guri Rotveit iz National Taiwan University.


Strah pred urinarno inkontinenco številne ženske prisili v odločitev za operativni zaključek poroda, je za Obstetrics & Gynecology zapisala dr. Changova. Raziskovalci so v raziskavo vključili 330 žensk, 189 njih je imelo vaginalni porod, 141 pa carski rez. Namen raziskave je bila potrditev povezanosti med vaginalnim porodom, carskim rezom in urinarno inkontinenco, ter soočiti dinamiko stresne inkontinence skozi določen čas. Vse ženske so v prvem letu po porodu, petkrat izpolnile vnaprej pripravljen vprašalnik.

Ženske z vaginalnim porodom so imele, v istem časovnem razmiku v odnosu na porod, večjo verjetnost za nastanek vseh oblik srednje in težke urinarne inkontinence. Največje razlike so nastale v obdobju treh do petih dneh po porodu, ter štirih do šestih tednov po porodu.

V letu dni po porodu, je za eno od oblik urinarne inkontinence trpelo 40,2% žensk, ki so imele vaginalni porod in 25,4% žensk pri katerih so opravili carski rez. Odstotek žensk s srednjo in težko inkontinenco je bil v obeh skupinah enak – približno 8%.

»Naša raziskava bo zdravnikom pomagala pri boljšem razumevanju poporodnih urianrnih inkontinenc, ter kakovostnejši pomoči mater pri izbiri načina poroda,« je zapisala dr. Changova.

Čeprav je tveganje nižje pri ženskah, ki so rodile s pomočjo carskega reza, je dr. Rotveitova dejala: »Carski rez ne rešuje težav, saj prinaša druge mogoče nezaželene zaplete. Tudi ob vaginalnem porodu ženske ne ostanejo trajno inkontinentne. Pomembno je tudi dejstvo, da sta srednja in lažja oblika urinarne inkontinence leto dni po porodu enaka pri ženskah z vaginalnim porodom in porodom s pomočjo carskega reza.«

Avtorji niso izdali načina po katerim so pridobili podatke in načina po katerem so izvedli statistično analizo. Glede na nizko število sodelujočih, je pri upoštevanju rezultatov potrebna previdnost. Splošno delo opisuje raziskavo, ki je potrdila rezultate predhodnih raziskav. Dodatek v kohortni prospektivni raziskavi je zgolj natančen opis poteka inkontinence skozi prvo leto po porodu. 

Naslednji prispevek

Podaljšati porod in se izogniti carskemu rezu

3 maja, 2014 0