Monday, April 22, 2024

Pri starejših ženskah je nenadzorovano uhajanje urina ni več nobena skrivnost, pri mlajših ženskah pa se podobnim težavam ni posvečalo preveč pozornosti.


Avstralski znanstveniki so sestavili vprašalnik na katerega je odgovorilo skoraj 1.000 mlajših žensk, v glavnem povprečno 22,5 starih študentk, ki se z lastno nosečnostjo še niso srečale.

Raziskovalci so spraševali po pogostosti inkontinence, ter ocenjevali njihov psihološki status.

Inkontinenca bilo katerega tipa je bila zabeležena v 13% vprašalnikov. Z večjo verjetnostjo inkontinence je bilo povezano predhodna spolna aktivnost. Jemanje oralne kontracepcije je bilo povezano z nižjo verjetnostjo inkontinence.

22% spolno aktivnih žensk, ki niso jemale oralne kontracepcije, se je pritožilo nad težavami z zadrževanjem urina. Ženske z inkontinenco so bile v glavnem slabšega psihičnega zdravja. Polovica žensk z inkontinenco je izjavila, da je zaradi težav za polovico zmanjšala vnos tekočin. Poleg tega so bile zaskrbljene zaradi močnejšega vonja, več kot tretjina pa jih je zaradi boljšega počutja uporabljalo dnevne vložke.

Raziskovalci predpostavljajo, da je za pogosto urinarno inkontinenco pri mlajših ženskah odgovorna sprememba v urogenitalni mikroflori.

Odkritje avstralskih znanstvenikov je pokazalo, da je urinarna inkontinenca pri mlajših, nikoli nosečih ženskah veliko bolj pogosta kot se je predvidevalo.

 

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Zdravljenje CIN-a z imikvimodom obetajoče

8 septembra, 2012 0