Wednesday, July 17, 2024

Pacient Philippe Sanchot je pred vzletom prejel lokalno anestezijo, operacija, ki je bila zelo specifična, pa je trajala enajst minut. Kirurgi so, privezani k stranicam letala, operirali pacienta, ki je ležal v posebnem plastičnem šotoru. V posebej izdelane kirurške instrumente so vgradili magnete, tako da so ostali pritrjeni na operacijsko mizo. Poseg so opravili v 31 fazah, in sicer le v 22-sekundnih obdobjih, ko je letalu uspelo ustvariti breztežnostne razmere.


Glavni kirurg Dominique Martin je dejal, da je operacija potekala brez posebnih težav.

Vaja na podganjem repu

Tako kirurgi kot prostovoljec so se že urili, kako delovati v razmerah, podobnih tistim v vesolju. V začetku leta je dr. Martin z ekipo že izvedel operativni poseg na arteriji v podganjem repu, premera pičlega pol milimetra.

Operacije bi izvajali z Zemlje vodeni roboti

Gre za dolgoročni projekt, s katerim želijo preveriti možnost izvajanja operativnih posegov na dolgotrajnih poletih v vesolje. Pri tem bi uporabljali robote, ki bi jih z Zemlje s satelitsko povezavo upravljali zdravniki. Je pa res, da takšne operacije še dolgo ne bodo nujno potrebne, bi pa bile zelo na mestu takrat, ko se bodo začeli množični, a dolgotrajni poleti na Mars.

Vendar pa strokovnjaki zatrjujejo, da bi bil to pomemben korak tudi za operacije na Zemlji, saj bi lahko specifično kirurško opremo lahko koristno uporabljali v izrednih razmerah, na npr. primer zaprtih lokacijah, kot so jame ali v potresih porušenih stavbah.

Vir: Delo

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Mesec in pol po smrti rodila zdravo deklico

13 junija, 2012 0