Friday, July 19, 2024

Ko na vrata potrka jesen, pride skupaj z njo še mnogo virusov. Le ti lahko hitro povzročijo bolezen v tem prehodnem letnem času, zato je potrebno dobro skrbeti za svoj imunski sistem. Začetek jeseni je za mnoge tudi čas začetka vrtca, ki lahko v hišo prinese še več bolezni, saj so mlajši otroci še posebej podvrženi boleznim. K slabenju imunskega sistema pripomore pomanjkanje sonca in prepogosto zadrževanje v zaprtih prostorih. Pokazatelji oslabljenega imunskega sistema so: utrujenost, povečan pojav alergijskih reakcij, virusna in bakterijska obolenja.


Da se lahko uspešno borimo proti bacilom je ključnega pomena zdrav imunski sistem, spodaj pa si preberite kako si lahko pomagate pri njegovi krepitvi.

1. Primerna obleka in obutev
Obleči se je priporočljivo večplastno, saj so zjutraj temperature mnogo nižje kot popoldan, ko posije sonce in se tako lahko slečemo. Dobro je imeti nepremočljivo obutev saj v primeru dežja, noge ostanejo suhe. Glede na hudomušno jesensko vreme pa imejte vedno s seboj dežnik, da vas dež ne preseneti.

2. Prehrana
Na vaš jedilnik poskusite uvrstiti čimbolj raznoliko hrano. Ta naj bo bogata z vitaminom C (pomaranče in drugi agrumi, kislo zelje…), prav tako je priporočljivo, da tovrstna hranila uživamo večkrat dnevno. Na tak način se vitamini počasi in skozi ves dan absorbirajo v naše telo. Privoščimo si tudi veliko proteinov, ki jih najdemo v ribah in morskih sadežih, ter kakšen jogurt, ki poskrbi za probiotično ravnovesje v telesu.

3. Stres
Potrebno se je izogibati situacijam, ki vam povzročajo stres, saj ta negativno vpliva na imunski sistem in kar kliče po bolezni.

4. Gibanje
Kvalitetno preživljanje časa na svežem zraku vam bo dobro delo, telovadba pa vas bo poživila in pripomogla k zmanjšanju ravni stresa.

5. Spanje
Zanimivo je, kakšen vpliv ima spanec na vaš imunski sistem. Če ste spočiti, se mnogo bolje borite z vplivi zunanjega sveta. Za optimalen počitek poskrbite, da imate primerno zatemnjen prostor s temperaturo nekje okoli 20 stopinj. V posteljo se odpravite pred polnočjo, v bližini pa naj ne bo elektronskih naprav, ki vam kratijo spanec.

Kategorija:   Nasveti, zdravje
Naslednji prispevek

Energijski smoothie

29 oktobra, 2018 0