Saturday, June 15, 2024

Si za svojega otroka želite le najboljše? Uspešne navade in svetlo prihodnost mu zagotovite že v času guljenja šolskih klopi. Naučite ga, da je šola v resnici njegova služba.


Otrok mora dojeti, da se ne uči za vas, ampak zase.

1. V šolo ne hodite vi, ampak otrok. Zato so domača branja, naloge in testi njegova odgovornost. Ko bo to spoznal, bo ne le uspešnejši, temveč tudi bolj samostojen.

2. Medtem ko je otrokova odgovornost šola, je vaša odgovornost, da mu stojite ob strani. On naj dela domače naloge, vi pa ga pri tem spodbujajte in podpirajte.

3. Naj sam poišče rešitve in se spravi iz zagat. Če snovi ne razume, ga pustite nekaj časa, preden mu jo razložite. Tudi domače naloge naj se najprej loti sam, vi pa ga le usmerjajte, če ne razume navodil.

4. Ne jezite se ob slabi oceni in dovolite mu napake. Z njimi in njihovimi posledicami pa naj se sooči sam.

5. Čeprav si zanj želite le najboljše, ga ne silite k izpolnjevanju vaših standardov. Sprejmite, da ni vedno popoln.

6. Naučite ga, da se v šoli uči o življenjsko pomembnih zadevah, čeprav se mu tisti trenutek zdijo ”totalna bedarija”. Če se upira matematiki, češ, da je v življenju ne bo nikoli potreboval, mu v odgovor ponudite konkretno situacijo. Odvrnite ga od učenja na pamet.

7. Ne pridigajte. S tem boste izgubili otrokovo zanimanje. Če se v nečem ne strinjata, organizirajte debato. Tako bo vajin pogovor hkrati poučen in zabaven.

8. Tudi, če je vaš otrok že v višjem razredu, na to ne glejte kot na zamujeno priložnost. Za delovne navade ni nikoli prepozno.

9. Otroku se posvečajte tudi, če mu spodleti in ne zapirajte ga v sobo.

10. Naj vas ne zanimajo le ocene v šoli, pokažite interes tudi za druge plati otrokovega življenja. Sprašujte ga o prijateljih in dogodivščinah. Tako se mu boste približali in vaše vzgojno-prijateljske nasvete bo upošteval še bolj kot sicer.

 

 

 

Kategorija:   Šola in izobraževanje