Monday, July 15, 2024

»To je prva sintetična celica kdajkoli ustvarjena,« je izjavil pionir genetike Craig Venter vodja skupine znanstvenikov, ki je na eksperimentu ustvarjanja umetnega življenja delala pet let in porabila 30 milijonov dolarjev.


Venterjeva skupina je kemijsko sintetizirala genom bakterije, uporabila pa je kopijo genoma resnične bakterije Mycoplasme mycoides.

Potem so genom vgradili iz ene bakterije v drugo Mycoplasmo mycoides.  

Nova bakterija se je replicirala (mitoza celic) več milijonkrat, pri čemer so imele vse kopije umetno, sintetično DNK, ki jih je kontrolirala.

Novo obliko življenja je Venter poimenoval Synthia.

»Odkritje postaja zelo močno orodje za ustvarjanje tistega, kar želimo da napravi biologija. Imamo vpogled v celoten niz sprememb,« je dejal Venter, kontroverzni znanstvenik, ki se je uveljavil kot prvi človek, ki je pred desetimi leti dekodiral človeški genom.

Znanstveniki trdijo, da jim bo nova metoda pomagala pri razumevanju funkcioniranja življenja in ustvarjanja bakterij, namenjenih proizvodnji biogoriv in čiščenju okolja.

Načrtujejo celo ustvariti alge, ki bi bile sposobne vpijati in predelovati ogljikov dioksid.

Zagotovo pa bo odkritje pospešilo proizvodnjo cepiv in ustvarjanje kemikalij za čiščenje onesnažene vode.

Projekt so izvedli v kalifornijski korporaciji Synthetic Genomics Inc. (SGI). Dodajmo še, da je tovarno zasnoval prav Venter.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Z zdravili za HIV proti raku na prostati

13 junija, 2012 0