Thursday, May 23, 2024

Pomlad je tu in prav je, da tudi vaš dom zaživi v pomladnih barvah. Za pomladne okraske lahko poskrbite kar sami doma, in sicer tako, da vključite svoje otroke in skupaj na ustvarjalen in zabaven način ustvarite simpatične in uporabne okraske. Spodaj vam ponujamo nekaj idej za vaše spomladansko ustvarjanje.
Simpatični cvetlični lončki


Pomlad je v znamenju urejanja vrta, zato lahko vašim najmlajšim prepustite okraševanje cvetličnih lončkov. Lahko imate plastične ali glinene cvetlične lončke. Potrebujete pa še akrilne barve in čopič. Lončke najprej dobro očistite, nato pa jih lahko prepustite otrokom. Te lahko pričnejo z barvanjem, pri čemer vam svetujemo, da barve nanesite v dveh slojih. Prepustite kreativnost vašim otrokom. Ideje so lahko raznovrstne, lončke lahko le pobarvajo, lahko kaj narišejo ali napišejo in celo kaj na njih odtisnejo. Ko končate s svojim umetniškim ustvarjanjem, počakajte, da se lonček dobro posuši, nato pa ga premažite z zaščitnim lakom, da bo odporen na različne vremenske pogoje.

 

Rožice iz odtisov dlani

Da boste imeli doma tudi spomladanske rožice, lahko najmlajšim prepustite, da vam ustvarijo čudovite cvetlice. Dlan vašega malčka pobarvajte z navadno tempera barvo in jo odtisnite na papir. Nato odtisnjene dlani obrežite, vzemite sladoledne palčke, jih s tempera barvami pobarvajte zeleno. Ko se posušijo na njih z lepilom prilepite odtise dlani ter iz zelenega papirja obrezane liste in vaš šopek bo pripravljen.

Označevalci rastlin

Ker se spomladi začne urejati gredice, vam lahko otroci pomagajo narediti simpatične označevalce rastlin. Potrebujete lesene tablice, ki se lahko zapičijo v zemljo, akrilne barve, vodoodporne flumastre in lak za zaščito, v spreju. Glede na to, kaj bose posadili v vaš vrtiček, naj otroci na tablice z akrilnimi barvami narišejo, na primer solato, korenje, paradižnik, redkvico ipd., nato pa zraven še s flumastrom dopišite ime. Ko ste končali tablice še polakirajte z lakom, da bodo zaščitene pred vlago in že jih lahko uporabite in popestrite svoj vrt.

Dekorativni metulji

Vaš dom lahko popestrite tudi z dekorativnimi metulji. Potrebujete papirnate krožnike, katere prepustite vašim najmlajšim, da jih poljubno pobarvajo, s tempera barvami. Lahko so zelo pisani. Nato jih prerežete na polovico, da dobite dve polovici kroga. Odrezani stranici oblikujte srčkasto in ju s krožnima stranema zlepite skupaj, tako da bo dno krožnika obrnjeno gor. Nato vzemite še barvni papir, ga prepognite in narišite polovico metuljevega telesa in glave, pri tem pazite, da bo metuljevo telo v velikosti krožnika. Nato narisano telo obstrižete in odprite prepognjen papir. Dobili simetrično metuljevo telo, ki ga prilepite na zlepljena krožna dela. In že imate stanovanje polno lepih pisanih metuljev.