Monday, July 15, 2024

Celice telesa so pomanjkljivo oskrbljene in niso sposobne dati človeku moči in vitalnosti, geni v celičnih jedrih dušijo presnovo.


Posledica: utrujenost kot povsem normalno obrambno sredstvo narave. Eden nadaljnjih glavnih vzrokov je lahko tudi premalo krvnega sladkorja, živci in možgani prejemajo premalo glukoze (grozdni sladkor,najmanjša enota ogljikovih hidratov).

Živčnost, razdraženost …
Po duševnih naporih, kot so naporni delovni dnevi in izpiti, se pogosto pojavi utrujenost. Počutimo se izčrpane, brezvoljne. Pokaže se potreba po spanju, občutljivost za vreme, živčna slabost z nagnjenjem k resignaciji, vdanosti v usodo, popuščanju. Utrujenost se kaže v medlosti, neodločnosti, brezvoljnosti, razburjenih odzivih, poslabšanju sposobnosti za učenje in koncentracijo, počutimo se brez elana.

Vzroki za to so preveč odpadnih snovi v telesu, pomanjkanje krvnega sladkorja in drugih hranilnih snovi. Po telesnih naporih se namreč v krvi nabirajo odpadne snovi, kot sta ogljikov dioksid in mlečna kislina, in oslabijo organizem. Možgani dobijo premalo kisika in hrane in se »preklopijo« na mirovanje, ko porabi telo manj energije. Utrujenost pa je lahko tudi znak gripe ali sladkorne bolezni (diabetesa).

Proti utrujenosti z vitamini
Utrujenosti se lahko upiramo z zdravo prehrano, ki oskrbuje telo, predvsem pa celice živčevja z vsemi za življenje pomembnimi snovmi. Gibanje, izmenjujoče se mrzlo – vroče prhanje in hrana, ki pospešuje prekrvavitev (čebula,česen, paprika), izboljšajo napetost ostenja žil in skrbijo za pospešeno prenašanje hranljivih snovi do sleherne celice. Veliko vitamina C skrbi za to,da prosti radikali ne bi uničili za življenje pomembnega hormona ščitnice trijodtironina. Vitamini A in D aktivirajo gene celičnih jeder, ki pa tudi sami sproščajo impulze vitalnosti.

 

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Kitajska: 2 mio najstnikov odvisnih od interneta

13 junija, 2012 0