Wednesday, May 29, 2024

Vzrok

Nosečnost lahko primerjamo z vzponom na goro ali tekom, ne da bi se prej na podvig kaj prida pripravljali. V prvem tromesečju nosečnosti je večina energije usmerjena v izgradnjo sistema (posteljica), ki je potreben za varen razvoj in rast ploda. V prvem tromesečju nosečnosti k utrujenosti veliko pripomore tudi jutranja slabost. Za drugo tromesečje nosečnosti lahko rečemo, da je utrujenost pod nadzorom, vendar se zaradi nespečnosti, rasti in vse več zahtev ploda vrne nekje v tretjem tromesečju nosečnosti. Za nastanek utrujenosti pa lahko okrivimo tudi intenzivno prehajanje iz enega v drugo čustveno razpoloženje.


Do konca prvega tromesečja nosečnosti se razvije posteljica, konča se organogeneza ploda (kasneje organi samo še rastejo), proti koncu tromesečja se umiri divjanje nosečniških hormonskih neviht. Drugo tromesečje je v glavnem namenjeno obnovi energije, vendar se lahko utrujenost ponovno vrne v tretjem tromesečju nosečnosti.

Kaj storiti?

Poslušajte svoje telo. Ko ste utrujeni, počivajte. Vsakdanji tempo prilagodite vašim zmožnostim. Ne poskušajte biti super (nosečka) mama. Posoda in prah bosta zagotovo počakala, lotite se ju ko zmorete. Svoje energije in časa ne namenjajte nepomembnim stvarem. Še niste igrale vloge lenuha? Sedaj imate idealno priložnost, pa še nihče vam ne bo zameril.

·         Ne igrajte mučenice in zaprosite za pomoč. Naj del bremen gospodinjskih opravil občuti tudi partner. Za pomoč lahko prosite tudi prijateljice in družinske člane.

·         Naspite se. Premalo spanca vodi v utrujenost. Če je le mogoče pojdite v posteljo bolj zgodaj in vstanite kasneje.

·         Pravilna prehrana je ključ do uspešne regeneracije. Poleg vitaminov in mineralov ne pozabite na beljakovine in ogljikove hidrate.

·         Mogoče se sliši kot paradoks, vendar telesna aktivnost odganja utrujenost. Sprehod, plavanje, mogoče vožnja s kolesom bodo pospešili izločanje endorfinov, ki bodo poskrbeli za kakovostnejši spanec. Z aktivnostjo telesne vadbe v nosečnosti pa ne pretiravajte.

·         V kolikor se nikakor ne spravite k sebi se posvetujte z zdravnikom. Če utrujenost spremljajo slabost, zasoplost, omedlevica… so to simptomi, ki kažejo na slabokrvnost povezano s pomanjkanjem železa. 

Naslednji prispevek

Spolno prenosljive bolezni in okužbe v nosečnosti

24 junija, 2014 0