Monday, May 20, 2024

Sladkorna bolezen


Ves čas se počutite utrujeni in brezvoljni, čutite hudo žejo, velikokrat greste na malo potrebo, pogled se vam megli, izgubljate težo in občutite srbenje v genitalnih predelih. Sladkorna bolezen tipa 2 se razvije takrat, ko vaše telo ne proizvaja dovolj inzulina ali ga ne zmore porabljati. Telo potrebuje inzulin zato, da pretvarja sladkor in drugo hrano, ki jo zaužijemo, v energijo. Če ni dovolj inzulina, se glukoza nabira v krvi, celice pa stradajo.
Simptomi se ponavadi pojavijo počasi in se ljudem ne zdijo nič posebnega, zato velikokrat bolehamo za diabetesom več let, preden ugotovimo, da gre za sladkorno bolezen. Tveganje za to bolezen se poveča, če imate preveč kilogramov ali se bolezen pojavlja tudi pri vaših sorodnikih.

Kaj storiti?
Opišite svoje simptome zdravniku, ta pa vas bo napotil na pregled urina in ravni glukoze v krvi. Veliko ljudi, ki ima diabetes tipa 2, ne potrebuje injekcij, ampak ga lahko uravnava s pravilno prehrano in tabletami, ki zmanjšujejo raven sladkorja v krvi.

Zdravila, ki jih jemljete

Utrujenost, ki jo občutite, je lahko različna glede na to, katera zdravila jemljete. Če ste nenehno zaspani, je to lahko posledica nekaterih pomirjeval. Vaš zdravnik vas mora opozoriti na stranske učinke tablet, ki vam jih predpiše, saj včasih tudi običajna zdravila povzročajo nekatere neprijetnosti. Pazljivi bodite predvsem pri antidepresivih.

Kaj storiti?
Na listku, ki ga dobite z zdravilom, preverite, ali je utrujenost eden od stranskih učinkov tablet, ki jih jemljete. Ne nehajte jih jemati, ne da bi se posvetovali z zdravnikom. Lahko pa morda zmanjšate količino ali začnete jemati drugo, podobno zdravilo, ki ne bo imelo tako hudih posledic.

Primanjkljaj železa

Večino časa ste zaspani, koža je bledikava, težko se koncentrirate in mučijo vas glavoboli, vrtoglavica, bolečine v prsih in težave pri dihanju. Vzrok je verjetno slabokrvnost, ki jo najpogosteje povzroči pomanjkanje železa. Najpogosteje so slabokrvne ženske v rodni dobi, saj veliko železa izgubijo med menstruacijo. Strokovnjaki priporočajo jemanje tablet, ki vsebujejo železo. Železo je v telesu potrebno zato, ker ustvarja hemoglobin, ki je v rdečih krvničkah, in po krvi prenaša kisik. Premalo hemoglobina pomeni, da pride premalo kisika do celic in tkiv, zato se počutimo utrujeni in brezvoljni.

Kaj storiti?
Obiščite zdravnika, ki vam bo predpisal tablete z železom. Ne zdravite se brez nadzora zdravnika, saj je lahko prevelik odmerek železa tudi nevaren. Uživajte čim več hrane, bogate z železom, na primer živalska jetra, ledvice, jajčni rumenjak, polnozrnat kruh, suho sadje, stročnice. Pijte svež pomarančni sok, saj vitamin C povečuje absorpcijo železa.

Težave s ščitnico

Zjutraj se težko zbudite, zgodaj zvečer ste zelo zaspani, spanec pa se vam prileže tudi čez dan. Drugi znaki obolenja ščitnice so tudi pridobivanje telesne teže, izpadanje las, globlji glas, suha koža, občutek hladu in bolečine v mišicah. Ena od 50 žensk trpi za zmanjšanim delovanjem žleze ščitnice, ki proizvaja premalo hormona tiroksina, ki pomaga uravnavati telesno presnovo. V telesu se vse upočasni, telo proizvaja manj energije in toplote, možgani in črevesje delujejo počasneje. K obolenjem ščitnice so bolj nagnjene ženske med in po nosečnosti ter ženske v menopavzi.

Kaj storiti?
Vaš zdravnik naj opravi preiskavo krvi, ki bo pokazala raven tiroksina. Če je ta prenizek, vam bo predpisal tablete, ki vsebujejo ta hormon, in vaša presnova bo boljša. Natančnejše preiskave pa lahko opravi endokrinolog.

Depresija

Vsak dan znova ste utrujeni, primanjkuje vam energije, ste slabe volje. Imate težave s koncentracijo, nizkim samospoštovanjem, veliko jočete, izgubili ste apetit, ste razdražljivi in jeste preveč ali premalo. To so simptomi depresije. Povzroča jo porušeno ravnovesje med kemikalijami v možganih, to pa vpliva na naše razpoloženje in vedenje. Depresijo lahko povzroči travma, kot na primer ločitev ali smrt, lahko pa je tudi posledica stresa ali dednosti.

Kaj storiti?
Pogovorite se z zdravnikom, ki bo postavil diagnozo. Predpisal vam bo pogovor s strokovnjakom in antidepresive. Kombinacija obojega je v večini primerov zelo uspešna.

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Islandski lišaj, balzam za vneta dihala

13 junija, 2012 0