Wednesday, July 17, 2024

Ko otrok začne prvič obiskovati vrtec, je to stresna situacija za celo družino . Otrok dobro pozna svoje starše, vidi in čuti da se bo nekaj dogodilo z njim. Ne vede starši prenašajo nervozo in negotovost na otroka. Zato je zelo pomembno kako se oni odzivajo in reagirajo na situacijo že doma. Starša, ki sta v velikih skrbeh, kako bo z uvajanjem otroka v vrtec sta tudi sokriva za večje težave pri otrokovem uvajanju. Pomembno je , da starši spoznajo vzgojiteljice, ki bodo imele njihovega otroka, da jim zaupajo in se o vseh stvareh, ki jih zanimajo, z njimi pogovorijo.


Pomembno je, da se po prvih dneh uvajanja od otroka poslovijo že v garderobi in ko odprejo vrata igralnice, oddajo otroka pomirjeni in odločni. Če se pri vratih pregovarjajo in tolažijo otroka ali pa drugače na silo oddajajo otroka, povzročijo otroku nemoč, jok, nervozo in potrebno je še več truda vzgojiteljic,da pomirijo in potolažijo otroka.

Otroku veliko pomeni, da ima v teh trenutkih, ko je prvič v njemu tujem prostoru nekaj svojega za tolažbo. To je lahko medvedek, krpica, duda, dekica ali kaj drugega.

Uvajanje naj poteka postopoma, prvi dan uro z mamico ali očkom, drugi dan pa otroka že lahko pustimo za krajši čas(15 minut ali pol ure) samega v skupini. Ko starša ni zraven se otrok začne navajati na vzgojiteljice. Te ga potolažijo, zamotijo in se z njim zaigrajo. Čas puščanja otroka samega v skupini naj se podaljšuje. Je pa odvisno od vsakega otroka posebej. Najbolje je sprotno dogovarjanje med staršem in vzgojiteljico, kako je za otroka najbolje. Po nekaj dnevih otrok spozna , da bo to postala njegova rutina in se lepo vključi v skupino.

Kmalu se otroci sprostijo in veselo preživijo dan ob skupnih dejavnostih in igrah, ki jih doma ne bi nikoli mogli doživeti.

Dipl. Vzgojiteljica Marija Bajec

Naslednji prispevek

Deklica dobila sepso po pomerjanju čevljev

29 septembra, 2018 0