Monday, May 20, 2024
Nekategorizirano
13 junija, 2012

Uvajanje sprememb pri mlekih Novalac

By 0 355 Views

Pravilnik o začetnih formulah za dojenčke in nadaljevalnih formulah za dojenčke in majhne otroke (Uradni list RS št. 54, 18.6.2007), ki je stopil v veljavo januarja 2008 in je usklajen z novo evropsko direktivo (2006/141/CE), namreč pravi, da se od zdaj naprej začetne mlečne formule uporabljajo do 6. meseca starosti, nadaljevalne pa od 6. meseca starosti naprej.


Nova zaloga mlek Novalac v lekarnah je že opremljena z novo nalepko, hkrati pa je nekoliko spremenjena tudi sestava mlek, pri tem pa le-ta ne vpliva na njihovo hranilno vrednost. Mleka z dosedanjo oznako (1 za dojenčkovo starost od 0 do 5 mesecev in 2 za starost od 5 do 12 mesecev) so lahko na tržišču do konca leta 2009, saj se takrat zaključi prehodno obdobje za uskladitev. Tako bosta v lekarnah nekaj časa na voljo tako Novalac v prvotni kot tudi Novalac v novi pločevinki, odvisno od zalog posamezne lekarne.

Proizvajalec United Pharmaceuticals International je dodatno uvedel spremembo pri mleku za dojenčke s kolikami, Novalac AC. Poenotili oz. združili so Novalac AC1 in AC2. Novo mleko Novalac AC je po sestavi podobno kot Novalac AC1, namenjeno pa je dojenčkom do 1. leta starosti. Gre za spremembo, ki je posledica narave pojavljanja kolik, te so namreč najpogostejše od rojstva do 4. meseca starosti. Ko kolike izzvenijo, se lahko nadaljuje z univerzalnim mlekom Novalac 1, 2 in kasneje 3, odvisno od starosti dojenčka. Novalac AC zadovolji vse prehranske zahteve dojenčka do 6. meseca starosti, za dojenčke, starejše od 6 mesecev, pa je po nasvetu zdravnika del raznovrstne prehrane.

Mleka Novalac so proizvedena v skladu z evropskimi in mednarodnimi smernicami. So vrhunske kakovosti in vsebujejo vse nujne snovi, ki jih dojenčki rabijo za zdrav razvoj in rast. Iz podjetja Medis, ki trži mleka Novalac, so še sporočili, da se ob morebitnih vprašanjih glede mlek Novalac brnite nanje oz. na farmacevte v lekarnah. Še naprej pa bodo mleka Novalac spremljala mnogo mladih družin, v zadovoljstvo dojenčkov in njihovih staršev.