Wednesday, April 17, 2024

V naravnem ciklu, tudi ko se pacientkam samo tempira spolni odnos, bodo za spremljanje zadostovali serijski UZ pregledi začenši 10 – 12 dne cikla, s katerim se potrdi ovulacija, kdaj pa kdaj pa tudi pregled serumskega progesterona, nekje 21 dne cikla (pri rednih ciklih na 28 dni), s katerim se potrdi kakovostna ovulacija.Zaradi variabilnosti v menstrualnem ciklu in odgovoru na terapijo je v času stimuliranja ovulacije potreben nadzor vsake pacientke. Spremlja se razvoj foliklov, pacientki pa se tako prilagodi odmerek zdravil, ki jih prejema. Tako se lahko potrdi optimalni čas za induciranje ovulacije z injekcijo HCG-a. Prvi pregled se ponavadi naroči med šestim in osmim dnem menstruacijskega cikla. V teh dneh se izvede prvi ultrazvočni pregled, včasih se preverijo vsebnosti estradiola in morebitne vsebnosti drugih hormonov.

V času UZ pregleda se meri in šteje število foliklov. Pritisk sonde na jajčnik pogosto vpliva na nepravilno obliko foliklov in prikazuje nerealno vrednost, zato se merjenje izvaja v dveh ravneh. Vrednosti se seštejeta in delita, s čimer dobimo povprečno diametrijo pregledanega folikla. S pregledom se na najširšem delu na vzdolžnem preseku skozi maternični vrat, izmeri debelina endometrija in tako oceni njegova kvaliteta.

Faza stimuliranja običajno traja 10 -12 dni. Ko folikli dosežejo velikost od 12- 14 mm, rastejo s hitrostjo od 2 – 3 mm/d. Ko je velikost vodilnega folikla večja od 18 mm, kakovost in debelina endometrija zadovoljujoča, vsebnost estradiola pa odgovarja velikosti in številu foliklov, se preneha z vsemi hormonskimi stimuliranji, ter se da injekcija HCG, ki pospeši izločanje LH in inducira ovulacijo, katera nastopi 34-36 dni kasneje. Injekcija HCG-a se zaradi tehničnih razlogov pogosto prejema zvečer, aspiracija foliklov pa se izvede zjutraj.

 

Zgodi se, da je potrebno od postopka odstopiti. Včasih so reakcije premočne in lahko privedejo do sindroma hiperstimulacije jajčnikov (OHSS), včasih pa zaradi prešibke reakcije, ko nadaljevanje stimuliranja ne bi pripeljalo do razvoja jajčnih celic in verjetnosti za nosečnost. Premočna reakcija je pogosta pri ženskah s policističnimi jajčniki, slabša reakcija pa je proporcionalno povezana s starostjo žensk in žensk s povišanim FSH hormonom. V kolikor se v stimuliranem postopku zgodi, da se razvije samo en ali mogoče dva folikla, jajcevodi pa so prehodni in sperma primerne kakovosti, se pacientki predlaga prekinitev postopka aspiracije in ponudi IVF postopek.
http://youtu.be/nLmg4wSHdxQ
Reference

Preberite še:
Stimuliranje ovulacije
Sindrom hiperstimulacije ovulacije
Vsi postopki zdravljenja neplodnosti

Naslednji prispevek

Zdravilo za moško neplodnost?

13 junija, 2012 0