Thursday, May 23, 2024

»Epidemijo porodov s carskim rezom bi bili potrebno obravnavati kot težavo splošnega javnega zdravstva,« je dejal brazilski minister za zdravje Arthuro Chioro.


V državi z 202 milijoni prebivalcev se kar 56% porodov konča s carskim rezom.

Podatki brazilskega ministrstva za zdravje kažejo, da se v privatnih porodnišnicah s carskim rezom zaključi približno 85% porodov, v javnih približno 40%.

Glede na to, da Svetovna zdravstvena organizacije ne priporoča več kot 15% porodov opravljenih s pomočjo carskega reza, gre za izjemno visok odstotek.

Z obzirom na številna dejstva v prid naravnemu porodu in zaskrbljujoče podatke v državi, se je vlada brazilske predsednice Dilme Rousseff odločila organizirati pobudo v sklopu katere se bo okrepil nadzor zdravnikov, ter seznanitve mater o operativnem posegu in to zgolj v primeru ogroženega lastnega ali življenja njihovega otroka.

Vlada bo aktivnosti pričela v mesecu juliju 2015.

Zdravniki bodo morali izpolniti obrazec s podatki od začetka porodnih popadkov do zaključka poroda. V primeru odločitve za carski rez, bo moral vsak porodničar navesti razloge.

Prav tako bodo morali svojo odločitev za carski rez pojasniti zdravniki v zasebnih klinikah, pred prodom pa bodo morali bodočo mater informirati o potencialnih zapletih in tveganju.

V poročilu ministrstva so zapisali, da carski rez tveganje za razvoj respiratornih bolezni pri novorojenčku poveča za 120%, prav tako potroji tveganje smrti matere ob porodu.

Naslednji prispevek

Presejalni test materničnega vratu v nosečnosti

12 januarja, 2015 0