Friday, December 8, 2023

Kot je pojasnil generalni direktor ANSM Dominique Maraninchi, bodo po izteku treh mesecev s trga umaknili vse zaloge tega kontraceptiva.


Odločitev so pri ANSM sprejeli zaradi zaščite pacientk, ki bi lahko bile ogrožene. “Obstajajo številne druge možne terapije,” je poudaril Maraninchi.

Ob tem je sicer ženske pozval, naj terapije z Diane 35 oz. generičnim zdravilom ne prekinejo takoj in naj se obrnejo na svojega zdravnika.

Po podatkih agencije so v minulih 25 letih v Franciji zabeležili najmanj štiri primeri smrti, “ki jih gre pripisati venski trombozi, povezani z Diane 35”. Pri 125 drugih primerih pa so zabeležili sicer nesmrtonosne krvne strdke v venah ali arterijah.

Diane 35 so v Franciji odobrili leta 1987 kot zdravilo proti aknam, a jo pogosto prepisujejo kot oralni kontraceptiv. Po ocenah ANSM je to zdravilo oz. generik v Franciji leta 20102 uporabljalo okoli 315.000 žensk.

Zdravilo Diane 35 je odobreno v 135 državah. Sicer pa je splošno znano, da lahko kontracepcijske tabletke povečajo tveganje za trombozo.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice