Tuesday, May 28, 2024

Načrtujte vrnitev

Porodniški dopust vas je okupiral s povsem drugimi prioritetami, zato se na vrnitev na delo skrbno pripravite. Ločitev od otroka, ter ponovno soočanje s službenimi obveznostmi znajo v prvih dneh pripeljati do nepredvidenih podzavestnih stresnih situacij, ki lahko povzročijo motnje psihičnega zdravja in počutja.


Zdrava delovna sredina bo poskrbela, da bo vaša vrnitev v službo prijetna in čim manj boleča. Ta čas seveda izkoristite za ponovno prilagoditev in osvojitev delovnih navad, ki jih zahteva vaše delo. Delo lahko primerjamo z vožnjo s kolesom: ko enkrat znaš, ne potrebuješ veliko, da se vrneš na že dosežen nivo.

Tudi med porodniškim dopustom ostanite v stiku s svojimi sodelavci. V času socialnih omrežij, mobilne telefonije in druge tehnike, to niti ni tako težko. Dobri odnosi s sodelavci in sodelavkami bodo, ko se vrnite iz porodniškega dopusta, samo dobra iztočnica za lažji zagon delovnih navad. Domače in službene obveznosti strogo ločite, v službi ne razmišljajte o družini, doma se ne obremenjujte s službo.

Če imate možnost, prvih nekaj dni službenih obveznosti naredite doma.

Prilagodljivost

Moderen način življenja ima tudi v službenih obveznostih nekaj prednosti. Namreč vse več je služb, ki omogočajo fleksibilen delovni čas. Če seveda imate to možnost, čas kar najbolje prilagodite svojim potrebam, tako službenim kot družinskim:

  • Fleksibilen delovni čas je odlična možnost za ponovno vključitev v delovni proces
  • Če imate možnost, prvih nekaj dni delajte od doma.
  • Včasih vam bo v pomoč priskočil sodelavec ali sodelavka. Na začetku pomoči ne zavrnite, vendar kasneje te pomoči ne izkoriščajte.

Varstvo otroka

Ko se po porodniškem dopustu vrnete v službo, seveda potrebujete varstvo za otroka. Najboljšo rešitev prav zagotovo nudijo vrtci, ki pa žal v večini slovenskih občin ne razpolagajo z dovolj prostih mest. V kolikor vašega otroka zavrnejo, se za varstvo dogovorite z bližnjimi sorodniki ali ljudmi, ki jim dovolj zaupate. Tudi najem verodostojne varuške, ali določena zasebna varstva so lahko odlična izbira.

Kategorija:   Novice, Po porodu
Naslednji prispevek

S ščetkanjem proti celulitu

6 marca, 2013 0