Monday, July 22, 2024

Vsi vemo, da naša predanost danemu cilju s časom vse bolj slabi. Zakaj s časom izgubljamo samokontrolo? Psihologi so mnenja, da je človeško disciplino moč najlažje opisati kot toplo – hladni sistem pri katerem refleksi (hladno) igrajo svojo vlogo, čustva in impulzivnost (toplo) pa svojo.


Moč volje odpove ko ‘vroč’ stimulans (»O, ob meni sedi Jurij Bradač!«) uniči hladni sistem (»Ampak moj zakon je srečen!«). Ljudem, ki so bolj dovzetni za ‘vroče’ dražljaje, jim takšni trenutki prinašajo več zadovoljstva.

Po raziskavi, ki jo je objavila zbornica psihologov American Psychological Association, lahko moč volje oslabi. Npr. ves dan se trudite in držite dieto, zvečer pa volja popusti. Čeprav situacija ni najboljša, pa ni vse tako črno kot zgleda na prvi pogled. Volja dela podobno kot mišice, več kot vadite močnejše so. Nekaj nasvetov:

Ne spuščajte obrokov, ki temeljijo na zdravi prehrani: Možgani za normalno delovanje potrebujejo glukozo, ker pa samokontrola pokuri veliko energije morate uživati hrano bogato z naravnimi sladkorji.

Sprostite se: Naše čustveno stanje vpliva na moč volje, oz. na disciplino zadanih ciljev. Če se v nekem trenutku počutite nesrečno in izčrpano, se spomnite na zadan končni cilj.

Delajte zase, ne za druge: Raziskava fakultete Alany je pokazala, da ljudi, ki prvenstveno zadovoljijo svoje cilje in potrebe, volja redko zapusti. Torej ljudje, ki tuje potrebe uvršajo pred lastnimi, se težje osredotočijo na izpolnitev svojih ciljev.

Delajte eno po eno: Disciplina oz. boj same s seboj na številnih frontah, vas bo izčrpalo in oddaljilo od končnega cilja. Želje razvrstite v prioritete, nato pa jih izpolnite eno za drugo.

Kategorija:   Nasveti, Novice
Naslednji prispevek

Svoji koži privoščite samo najboljše

14 februarja, 2013 0