Sunday, April 21, 2024
13 junija, 2012

V letošnjem šolskem letu prvič brezplačno cepljenje proti HPV za šestošolke

By 0 741 Views

Ljubljana, 25. avgust 2009 – Z novim šolskim letom se bo v Sloveniji začelo brezplačno cepljenje proti okužbam s humanim virusom papiloma (HPV). Cepivo ščiti pred nastankom predrakavih oziroma rakavih sprememb, ki jih povzročajo HPV. Prvo cepljenje bo priključeno sistematskemu pregledu v 6. razredu osnovne šole, cepljene pa bodo deklice. Starši bodo svojo privolitev za cepljenje izkazali s podpisom izjave, ki jo bodo dobili na prvem roditeljskem sestanku oziroma skupaj z obvestilom o sistematskem pregledu. Raziskave kažejo, da je cepivo zelo varno.


Izbrano cepivo zelo učinkovito ščiti pred okužbo z najpogostejšima visokorizičnima genotipoma HPV (16 in 18), ki povzročata okrog 70 odstotkov vseh vrst raka materničnega vratu, in proti nizkorizičnima genotipoma HPV (6 in 11), ki povzročata za do 90 odstotkov genitalnih bradavic. Pričakuje se, da bo zaščita po cepljenju dolgotrajna.
 

Cepljenje je najbolj učinkovito pred začetkom spolnega življenja

“Cepljenje je priporočljivo zlasti pred začetkom spolnega življenja, saj je najbolj učinkovito pri dekletih in ženskah, ki še niso bile izpostavljene okužbi. Zato smo se odločili, da bodo brezplačno cepljene šestošolke,” je povedala prim. doc. dr. Alenka Kraigher iz Inštituta za varovanje zdravja. Cepivo ne zdravi že obstoječih okužb s HPV in njihovih zapletov.
 

Potrebni so trije odmerki

Cepljenje proti HPV vključuje tri odmerke cepiva. “Prvega bodo deklice, kot že rečeno, dobile na sistematskem pregledu. Drugega bodo prejele dva meseca, tretjega pa šest mesecev po prvem odmerku. Vse tri odmerke naj bi dobile v obdobju enega leta,” pojasnjuje prim. doc. dr. Alenka Kraigher. Dodatni poživitveni odmerki za zdaj niso predvideni. Cepljenje proti okužbi s HPV se lahko opravi istočasno z drugimi cepljenji.
 

Cepivo je varno!

Cepivo je bilo preizkušeno v več kliničnih raziskavah v različnih državah po svetu. Te so pokazale, da je cepivo zelo varno. To potrjuje tudi Svetovna zdravstvena organizacija, ki spremlja podatke o varnosti po uvedbi cepljenja v rutinske programe. Kot pri vseh cepljenjih se sicer lahko tudi po cepljenju proti HPV pojavijo neželeni učinki, ki pa so običajno blagi in prehodni. Najpogosteje so to lokalne reakcije na mestu cepljenja (rdečina, bolečina, oteklina) in zvišana telesna temperatura. Resnejši neželeni učinki so zelo redki.
 

Doslej je bilo cepljenje plačljivo


Doslej je bilo cepljenje proti okužbam s HPV v Sloveniji samoplačniško. Z njim smo začeli konec leta 2006. Odtlej je bilo v Sloveniji razdeljenih več kot deset tisoč odmerkov cepiva proti okužbam s HPV. Glede na to predvidevamo, da je bilo doslej pri nas cepljenih že več kot tri tisoč oseb (s po tremi odmerki cepiva).

Vir: Inštitut za varovanje zdravja

Kategorija:   Novice, Zdravje
Naslednji prispevek

Donacija zavodu Varna pot

13 junija, 2012 0