Sunday, May 26, 2024

Za vsa nadaljnja potrebna cepljenja proti klopnemu meningitisu pa bo cena za otroke znižana.


Cepljenje proti klopnemu meningitisu je sestavljeno iz treh odmerkov

Kot so v sporočilu za javnosti zapisali na ZZV Ljubljana, so v akcijo vključeni vsi otroci, za katere se bodo starši na novo odločili za cepljenje, kot tudi tisti otroci, ki morajo prejeti poživitveni odmerek cepiva. Za vsa nadaljnja potrebna cepljenja proti klopnemu meningitisu bo cena za otroke znižana, in sicer z 31 evrov na 27,90 evra.

Osnovno cepljenje proti klopnemu meningitisu je sestavljeno iz treh odmerkov, poživitveni odmerki pa sledijo na tri oziroma pet let, so pojasnili. Na zavodu upajo, da bo dostopnejša cena cepiva pripomogla k lažji odločitvi staršev za preventivno cepljenje svojih otrok.

Ta mesec je ZZV začel tudi z preventivno akcijo na osnovnih šolah v ljubljanski zdravstveni regiji, s katero opozarjajo na priporočljive načine zaščite pred klopi ter na bolezni, ki jih klopi prenašajo.

Čim bolje se zavarujte pred ugrizi klopov

Na zavodu priporočajo, da se za bivanje ali vsakdanje aktivnosti v naravi ljudje čim bolje zavarujejo pred ugrizi klopov. Svetujejo uporabo oblačil iz gladkega svetlega materiala, ki klopom onemogočijo, da bi se oprijeli, oblačila pa naj pokrijejo čim več kože. Predele kože, ki niso pokriti, pa večkrat premažemo s sredstvi, ki odganjajo mrčes. Ob vrnitvi domov je treba temeljito pregledati kožo celega telesa.

Po podatkih ZZV je v ljubljanski zdravstveni regiji v zadnjih 10 letih zbolelo povprečno 93 prebivalcev na leto. V letu 2011 je zavod zabeležil 85 bolnikov s klopnim meningitisom v regiji, največje število bolnikov v zadnjih desetih letih v ljubljanski regiji pa so zabeležili leta 2006, ko je zbolelo 137 prebivalcev. V obdobju od leta 1989 do 2010 je v Sloveniji zaradi klopnega meningitisa sicer umrlo 15 oseb, še navajajo.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Prenajedanje podvoji tveganje za izgubo spomina

13 junija, 2012 0