Wednesday, May 29, 2024

V Sloveniji vsaj takoj po porodu doji večina mater, vendar podatki o dojenju po odpustu iz porodnišnice ne obstajajo.


Večina držav mednarodni teden dojenja obeležuje v prvem tednu avgusta, 2. avgust pa je proglašen za mednarodni dan dojenja. V Sloveniji teden dojenja obeležujemo prvi teden oktobra.

Dojenje koristno za otroke in mamice

Kot je povedala Andreja Domjan-Arnšek iz Porodnišnice Ljubljana, je dojenje koristno tako za otroke kot mamice. "Otroci, ki so dojeni, so dokazano bolj zdravi, manj zbolevajo za okužbami dihal, prebavil, vnetij ušes. To je najboljša hrana, ker je prilagojena človeški rasi, adaptirana mleka so le izpeljanke iz kravjega mleka in še zdaleč ne vsebujejo vsega, kar ima materino mleko," je pojasnila.

Praktične koristi

Poleg koristi za zdravje ima dojenje tudi praktične koristi. "Ne potrebujete posebne priprave prilagojenega mleka, otroka lahko nahranite tako rekoč kjerkoli, hranjenje otroka ponoči je lažje in podobno. Za številne ženske je dojenje tudi posebno pozitivno doživetje bližine in povezanosti," je dejala svetovalka in vodja programov pri združenju Naravni začetki Zalka Drglin. Po njenih besedah ženske od dojenja odvrne predvsem nenaklonjenost okolice, ki doječe matere v javnosti pogosto ne sprejema, kot bi morala.

V okviru mednarodne organizacije La Leche League International (LLLI) v Sloveniji deluje društvo za podporo in pomoč doječim materam. Po besedah ene od svetovalk Urške Savodnik svetovanje poteka predvsem preko telefona, imajo pa tudi redna mesečna srečanja.

Večina mater doji

Unicef ocenjuje, da bi lahko z izključnim dojenjem do šestega meseca starosti letno preprečili kar 1,3 milijona smrti otrok mlajših od pet let v državah v razvoju, so zapisali v izjavi za javnost. Po besedah Domjan-Arnškove v Sloveniji doji večina mater: "Redke so matere, ki se ne odločijo za dojenje, poskusi pa skoraj vsaka. Nekatere pač ne uspejo z dojenjem. Ob odpustu iz bolnišnice je vsaj delno dojenih otrok približno 96 odstotkov, večina pa jih doji tudi po odpustu."

Porodniška stroka si prizadeva, da bi bili otroci izključno dojeni vsaj šest mesecev, saj v tem času z materinim mlekom dobijo vse, kar potrebujejo za razvoj in rast. Ministrstvo za zdravje je kot koordinator uresničevanja aktivnosti in ukrepov resolucije o nacionalnem programu prehranske politike 2005-2010 med cilji na področju strategije promocije dojenja predvidelo tudi vzpostavitev celovitega informacijskega sistema stalnega in rednega spremljanja pogostnosti dojenja in uvajanja dopolnilne prehrane. Tak sistem bi bil po besedah Domjan-Arnškove zelo koristen, saj bi spremljali otroke tudi po odpustu iz porodnišnice.

Vir: Siol 

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Indijci imajo probleme s kondomi

13 junija, 2012 0