Saturday, June 15, 2024

Najtežje je šolarčkom, ki se s težkimi torbami prvič odpravljajo v neznano. Njihovi strahovi in vzhičenje se srečujejo v novem svetu, katerega vrata se prvič odpirajo. Največ, kar lahko storimo zase in za otroka, je, da mu pravočasno pomagamo v spoznanju, da je obdobje, v katero vstopa, njegov napredek in uspeh na razvojnem in socialnem področju. Premnogi starši situacijo dramatizirajo zaradi lastnega negativnega stališča in osebnih travm iz šolskih dni. Pri tem pozabljajo, da so njihovi malčki prave male gobice, v svoje majhne glavice vpijajo besede in si zapomnijo reakcije staršev, potem pa jih uporabijo v trenutku, ko se znajdejo v podobni situaciji.
 


Pripravite delovni kotiček

Naraven odnos do nastalih sprememb je pogoj za to, da zadeve stečejo čim manj stresno. Prijetne rahle priprave doma lahko ublažijo ta trenutek in pomagajo, da se otrok veseli vstopa v svet odraslih, odgovornih oseb. Zato mu pravočasno zagotovite delovni kotiček in prostor za shranjevanje šolskih potrebščin. Skušajte ga pripraviti, da sodeluje z vami, saj je edino tako zagotovljeno obojestransko zadovoljstvo. Vsekakor bo vaša beseda glavna, toda bodite pripravljeni na rahle kompromise in se skušajte spomniti, kaj je bilo v istem obdobju pomembno za vas.
 

Skupaj pospravite igrače

Nakup novega pohištva je precejšnji finančni zalogaj in je v družinskem proračunu pogosto že načrtovan projekt. Veliko staršev se odloči za popolno zamenjavo starega pohištva: ko bo šel v šolo, bomo zamenjali to staro šaro … Skoraj vsi se zavedamo, da je otrok svojo sobico tedaj že prerasel, da so igrače izčrpale svojo pozitivno moč in ostajajo le kot kup krame, ki je vedno v napoto.

Odločite se za pospravljanje nereda in se skupaj z otrokom, oboroženi s škatlami, razvrščenimi po namenu (za sestrično, za prijateljico, za vrtec, za varno hišo itd.), lotite dela. Otroku nikakor ne vzbujajte misli, da je čas igre že minil; ohranite škatlo spominov, ki bo začasno shranjena v globljem prostoru omare, obdržite vse kreativne in vesele igrače, ki mu veliko pomenijo in so še »v igri«. Ostalo z veseljem skupaj podarite in predajte naprej.
 

Kaj šolar nujno potrebuje?

Stroški, povezani z vsemi šolskimi potrebščinami, nas v začetku neprijetno presenetijo. Ker ne želimo še dodatno obremeniti družinskega proračuna z nakupom novega pohištva, bi nam dobro dela idejna prenova otroške sobe na način, pri katerem z malo denarja ter malce več truda in energije dosežemo zadovoljiv rezultat. Predstavljajmo si, kaj otrok v sobi nujno potrebuje!

Ali je obstoječa postelja ustrezna za njegov miren in sproščen spanec? Zavedati se moramo, da bo otrok zaradi šolskih obveznosti večino časa spal doma (odpadejo „aranžmaji“ pri dedku in babici, teti, prijatelju ipd.). Spanec mora biti kakovosten, saj bodo otrokovi psihični in fizični napori večji, nanje pa bo pripravljen le po udobnem in prijetnem spanju.
 

Miza – urejeno in spodbudno središče


Poskrbimo, da bo miza, na kateri bo otrok opravljal večino nalog, dovolj velika in pregledna, spet pa ne prevelika, da bi se na njej zaradi tega nabirale reči, za katere trenutno ne vemo, kam bi z njimi. Miza je lahko duhovita, drugačna, improvizirana, privlačna, biti pa mora stabilna in urejena. Za začetek otroku pomagajte pri organizaciji stvari, ki jih v danem trenutku potrebuje. Pokažite mu, kako naj sproti pospravlja reči, ko dokonča eno nalogo in se loteva druge. Nepotrebno kopičenje zvezkov, knjig, barvic in map mu onemogoča preglednost in odvrača pozornost.

Pomembnejša kot oblika in velikost mize je njena pravilna postavitev v prostoru. Najbolje je, če stoji pod oknom ali v njegovi bližini, tako da jo osvetljuje dnevna svetloba. To je najnaravnejša pot h koncentraciji in prebujanju ustvarjalne energije. Če imate to srečo, da je razgled čudovit in usmerjen v naravo, izkoristite to razkošje, saj ga novodobni otroci skorajda ne poznajo, in ne zastirajte oken z zavesami (še posebej ne z barvastimi in z velikimi vzorci). Dovolj so preprosta senčila ali žaluzije, ki omogočajo zasenčenje v času hude pripeke.
 

Harmonija opreme

V začetku vaš malček ne bo potreboval računalnika, toda upoštevajte dejstvo, da bo ta zelo kmalu postal njegov vsakdanji pripomoček. Zato je smiselno pravočasno načrtovati prostorsko in estetsko povezavo z obstoječo opremo.

Otroku izberite udoben in primeren stol; pri tem ne varčujte! Pozorni bodite na različne marketinške zvijače, ki vas bodo popeljale daleč od zastavljenega cilja. Stoli, ki ponujajo vse mogoče funkcije, nikakor niso najbolj primerni; izbirajte z zdravim razumom. Pomislite na stol, na katerem ste doma sedeli vi. Odločite se za prijeten stol z mehkim sedalom, ki je ergonomsko oblikovan ter barvno usklajen s pisalno mizo ali kakšnim drugim elementom v sobi. Ne kupujte vrtljivih in gugalnih stolov, saj malčku tudi v šoli, v kateri sede preživi več časa kot doma, ne ponujajo takšnih.

Omarica za shranjevanje šolskih potrebščin (šolske torbice, vsega pribora in učnih pripomočkov) naj bo otroku dostopna, preprosta in dobro funkcionalno organizirana. Predali, poličke in pregrade so dobrodošli, saj omogočajo selektivno zasnovo, vendar pa boste z domiselnimi raznobarvnimi škatlami, označenimi z duhovitimi nalepkami, dosegli enakovreden učinek na preprosto opremljeni odprti polici.

Ko se odločate o preurejanju otroške sobe, preudarno pomislite, katere kose obstoječega pohištva je vredno obdržati in jih preoblikovati v nove z drugo funkcijo. Ne smete pozabiti, da otrok raste ter spreminja svoje želje in potrebe; poskrbite, da boste z majhnimi spremembami dosegli svežino in drugačnost.
 

Barve in detajli – pika na i

Odločite se za barve, ki omogočajo bogato kombiniranje, ter za mobilno pohištvo, ki ne bo zaprlo in obremenilo prostora, obenem pa se ga bo dalo zlahka prestavljati.

Zelo pozorno izberite okrasje in podrobnosti. Za zdravo in normalno življenje otrok potrebuje barve. Ne pozabite, da je njegova vloga pri tej izbiri odločilna. Največ časa bo v sobi preživljal sam, zato mu kljub svoji najljubši zeleni prepustite izbiro njegove najljubše barve, ki ga bo motivirala pri delu in počitku.

Dekoracija v otroški sobi je področje, pri katerem nekateri starši popolnoma izgubijo kompas. Ravnajte se po preprostem načelu: manj je več.

Še posebej pomembno je, da stene pobarvate s prijetno in pomirjujočo barvo ter odstranite vse nalepke in bordure v obliki slončkov in balončkov. Izberite preproste in čiste linije, ne obešajte vseh mogočih slik in kričečih posterjev. Če že morate, dovolite otroku, da sliko svojega favorita nalepi na steno nasproti učnega prostora, v enega izmed kotičkov, kjer so športni ali drugi rekviziti, ki so del njegovega prostega časa.

Razmislite, ali bi bila zanj bolj zanimiva lična galerija družinskih slik iz otroštva ali morda kolaž njegovih priznanj in značk, ki jih je prejel na tekmovanjih v vrtcu; morda celo poster s tematiko njegovega najljubšega hobija, ki bi ga izdelali skupaj; majhna steklena vitrina kot razstava zanimivih najdb iz šole v naravi in z dopusta – kamenčki, storži, školjkice, polžki, posušene vejice itd.

Članek ojavljen v reviji Otrok in družina

Naslednji prispevek

Koliko antibiotikov je zaužil vaš otrok?

13 junija, 2012 0