Saturday, July 20, 2024

Za prejšnje generacije je veljala miselnost, da je poroka edini način uspešne in trajne zveze med moškim in žensko. Porok je bilo odločno več kot danes, ločitve redke. Danes ima izvenzakonska skupnost zakonski enakovreden status, porok je vse manj, ločitve številne. Razlogov za in proti poroki je veliko. Poglejmo najpogostejše.
 


Mnogi se ne poročijo …

… ker je poroka “samo papir”. Stavek, s katerim pari, ki se odločijo živeti v izvenzakonski skupnosti, najpogosteje utemeljujejo svojo odločitev. Pomembno je, da se imata rada. Tega poroka ne spremeni.

… ker je poroka prisila. Skupnost dveh je svobodna odločitev. Nasprotniki poroke v tej instituciji vidijo prisilo, ki ni dobra osnova za partnerski odnos. Zlasti pa ima poroka negativen predznak za tiste, za katere ima partnerska zveza smisel le toliko časa, dokler je zveza “idealna”. Ko se pojavijo resnejše težave, je ločitev neporočenih (vsaj z materialnega in pravnega vidika) lažja.

… zaradi statistično velike verjetnosti ločitve. K odločitvi za “življenje na koruzi” prispeva tudi strah zbujajoča statistika. Žalostna usoda v Sloveniji doleti že vsak tretji zakon. Parom se tako ne zdi pametno tvegati ločitve in z njo povezanih težav.

… zaradi objektivnih razlogov povezanih predvsem s šolanjem, ki traja do poznih dvajsetih let, potem pa nastopijo drugi problemi: ekonomski, socialni, stanovanjski, zaposlitveni in še kakšni, ki so lahko za mlade resne ovire na poti do odločitve za poroko. Pogosto je odločilno zlasti dejstvo, da se ekonomsko bolj splača živeti v izvenzakonski skupnosti; država s svojimi predpisi daje več ugodnosti neporočenim parom.

Kljub vsem negativnim trendom se pari še vedno odločajo za poroko. Tisti, ki se poroči, mora v tem videti več kot le “papir”, sicer glede na naštete pomisleke najbrž poroka res ne bi imela smisla.
 

Pozitivne svari, ki jih prinese poroka

… gotovost. Kadarkoli želimo v življenju nekaj doseči, se je treba najprej za to s srcem odločiti. Dokler smo v dvomih ali si nekaj res želimo, bomo težko dosegli želeni cilj. Poroka pomeni odločitev drug za drugega; odločitev, da si bosta zakonca v vsaki situaciji prizadevala v dobro drug drugega in skupnega zakona. Lažje je delati v dobro partnerstva, kadar sta oba že na začetku opravila z dvomi.

… krepi medsebojno zaupanje in spoštovanje. Poročeni se zaveda, da nima pravice početi česar koli, kadarkoli se mu zljubi. To velja za samsko življenje. Zakonca spoštujeta drug drugega in si zato zaupata.

… je trdna opora v težkih trenutkih. Življenje ni vedno tako rožnato kot v zaljubljenih začetkih partnerstva. Prinese lahko marsikaj; bolezni, nesoglasja pri pomembnih odločitvah, skušnjave nezvestobe, materialno stisko … itd. V takih trenutkih je poroka kot smerokaz, ki nas opominja, da smo se za partnerja odločili in je v dobro obeh storiti vse za rešitev in ne bežati iz zakona.

… varnost. Vsak ima tudi svoje šibke točke in temne strani. Če vemo, da nam je partner pripravljen stati ob strani, tudi kadar bomo nemočni ali v težavah, to prinese občutek varnosti, ki je zelo pomemben ne le za zdravo partnerstvo, temveč tudi za zdrav razvoj otrok in počutje cele družine.
 

Nekateri se poročijo iz napačnih razlogov

Zaradi socialnih pritiskov
Pritiski staršev, prijateljev, znancev in lastnega mišljenja, da “če nisi poročen, je pa nekaj narobe s tabo” so lahko zelo močni. Marsikdo želi v s poroko dokazati, da je zrela in samostojna oseba in si tudi na ta način dvigniti ugled. Ti pritiski so zelo škodljivi, saj posameznika ovirajo, da bi razmislil o sebi in lastnem odnosu do partnerja namesto o mnenju drugih.

Zaradi osamljenosti
Slab razlog je tudi strah pred osamljenostjo. Poroka osamljenosti ne odpravi, s temi strahovi se mora soočiti in jih odpraviti vsak sam. Obupana in osamljena oseba ima zelo malo možnosti, da si najde primernega partnerja in ni sposobna soustvarjati srečnega in zdravega zakona.

Zaradi želje po otrocih
Normalno je, da si par želi otrok. Vendar ta želja ne sme biti prvi ali celo edini razlog za poroko. Če se zakonca nimata iskreno rada, ne bosta mogla biti dobra starša, saj ne bosta zmogla zgleda dobrega medsebojnega odnosa.

Zaradi želje po izboljšanju odnosa
Če razmerje ni trdno pred sklenitvijo zakona, se tudi s poroko ne bo nič spremenilo. Poroka sama po sebi ne pomeni sreče, lahko je le potrditev zrele odločitve dveh, ki sta se vanjo svobodno in odgovorno podala.

Zaradi bega od doma
Dlje ko mladi odrasli ostajajo v domu svojih staršev, večja so lahko nesoglasja in pritiski. Poroka se lahko zdi najhitrejša rešitev iz takšne situacije. Vendar je gotovo manj boleče še kako leto ali dve potrpeti doma, kot pa se na vrat na nos podati v zakon. Vedno sledi spoznanje, da bi bila prva možnost dosti lažja, kot končati v zakonu z nekom, ki ga niti ne poznaš dobro niti se zares ne odločiš zanj.

Poroka je velik korak v življenju. Tega se zavedajo tako njeni zagovorniki kot nasprotniki, sicer se ne bi lotevali vprašanja njenega smisla. Izhodišče poroke je, da se dva svobodno odločita drug za drugega in ostaneta skupaj za vse življenje, ki prinese marsikaj; dobro in slabo. Kogar je strah tega “za vedno” ali “tudi v slabem” in v javni obljubi zvestobe partnerju ne vidi trdnega temelja za partnerstvo, bo v poroki težko našel smisel.

Vir: Siol

Kategorija:   Novice, Poroka
Naslednji prispevek

Posrečena kombinacija aromaterapije in kozmetike

13 junija, 2012 0