Monday, June 17, 2024

Vsaka bodoča mamica nestrpno pričakuje rojstvo svojega otroka in z veseljem opazuje rast in razvoj bitjeca, ki se razvijaj pod njenim srčkom. V nosečnosti pa se rojeva kup vprašanj, ki niso povezane zgolj z razvojem, rastjo in zdravjem ploda, ampak so usmerjena tudi na tisto bolj živahno obdobje, obdobje po porodu. Eno izmed pogostih vprašanj povezanih s porodom, se nanaša na prožnost vagine in njeno zmožnost naravnega poroda otroka. Bo potrebna epiziotomija, carski rez, mogoče pride do raztrganine presredka? Kdaj se bo stanje vagine povrnilo v formo pred samo nosečnostjo in porodom? Vsak porod, je podobno kot vsaka ženska, zgodba zase. Neke ustaljene, naprej določene formule ni.


Vagina je narejena za porod                                                         

Porod se v osnovi ni spremenil že od samega začetka človeštva, spremenile so se zgolj metode in boljša zdravstvena oskrba, tako za porodnico kot njenega potomca. Včasih si je kar težko predstavljati, da dojenček na svet priveka skozi tako ozko odprtino. Žensko telo se na sam potek poroda dobro pripravi:

  • Estrogen poveča pretok krvi v nožnici, tako ta postane bolj elastična in prožna, med pritiskanjem se lažje razširi.
  • Relaksin, ki se prične sproščati nekaj tednov pred porodom (odgovoren tudi za povečanje stopala v nosečnosti) sprošča vezi in medenične sklepe (vpliva tudi na druga vezivna tkiva) razširi medenični prostor.

Prožnost vagine

Kako prožna je med porodom vagina pa je odvisno od več spremenljivk:

  • Velikosti ploda
  • Genetike
  • Vaj za krepitev mišic medeničnega dna v nosečnosti
  • Od poroda samega (dolžine, vakuumske ekstrakcije…)
  • Števila predhodnih porodov (vsak predhodni porod potencialno (ni pravilo) razširi vagino)

Vaginalni porod brez rupture presredka:

Takoj po porodu lahko pričakujete bolečino in neprijeten, pekoč občutek. Območje je še vedno raztegnjeno in boleče. Večina žensk se na nelagodje pritožuje nekje tri do pet tednov po porodu. Bolečino poslabša kihanje, kašljanje in dolgotrajno sedenje takoj po porodu. Bolečina s časom slabi.

Vaginalni porod ob epiziotomiji ali rupturi presredka:

Epiziotomija ali ruptura zahtevata šivanje presredka, zato se bolečine povezujejo tudi s tem posegom. Presredek se celi približno sedem do deset dni, zelo občutljiv ostane še nekaj tednov. Če celjenje poteka brez dodatnih zapletov, lahko pričakujete, da bolečina izgine nekje v roku šestih tednov.

Carski rez

V kolikor se plod ne spusti v porodni kanal, bistveno ne vpliva na fizične spremembe vaginalnega tkiva. Carski rez torej ne vpliva na vizualne in čutne vaginalne spremembe. Kljub temu pa se boste morali vsaj šest tednov izogibati vstavljanju tamponov ali kakšnega drugega tujka.

Bo moja vagina še kdaj takšna kot pred porodom?

Odkrit odgovor na vprašanje vam ne bo najbolj pri srcu: »Čisto takšna ne bo nikoli več, lahko pa se formi in videzu približate.« Spodobnost vaginalnega tkiva ni samo prožnost usmerjena v širjenje, ampak zmožnost ponovne vzpostavitve kompaktnejše forme tkiva. Vaginalno tkivo je moč z rednimi vajami za krepitev mišic medeničnega dna približati prvotni strukturi.

Bo partner opazil spremembe?

Mogoče na začetku. Če niste doživeli hude porodne travme (tretje ali četrte stopnje raztrganine) je razlika zanemarljiva. Otrok marsikateri par dodatno zbliža, tako da se v spolne odnose spuščajo še pogosteje.

Kako vrniti vagino v dobro kondicijo?

Že med nosečnostjo in takoj po porodu pričnite za vajami za krepitev mišic medeničnega dna. Masirajte presredek. Keglove vaje pomagajo blažiti simptome poporodne urinarne inkontinence.

 Za boljši rezultat petminutne vaje, v času nosečnosti in po porodu, ponovite trikrat na dan. Keglove vaje lahko izvajate tudi med dojenjem ali brskanjem po spletu.

 Ne glede kakšno odločitev boste sprejele, bo vaša vagina pripravljena na prihodnje ‘izzive’.

 

Kategorija:   Novice, Po porodu
Naslednji prispevek

Sestavine v cepivu

8 januarja, 2015 0