Monday, June 17, 2024

Normalen vaginalni izcedek v nosečnosti

V prvem tromesečju nosečnosti se pogosto pojavi nekoliko bolj obilen vaginalni izcedek bele barve. Ta izcedek imenujemo leukorhea ali beli tok, ki karakterizira prvo tromesečje nosečnosti. Beli tok je viden in ima rahel vonj. Če vas izcedek moti ali pa je preobilen lahko nosite higienske vložke.


Tamponi – ne, hvala

Tamponi in vaginalne prhe se med nosečnostjo ne priporočajo. Tamponi niso ravno sterilni, ter lahko povzročijo okužbo med nosečnostjo zelo občutljive vaginalne sluznice, ki se lahko prenese na zarodek ali reproduktivni sistem. S tuširanjem iz nožnice izpirate tudi dobre bakterije, ki skrbijo za uravnoteženo vaginalno mikrofloro. S tem ko izpirate dobre bakterije, slabim omogočite lažjo kolonizacijo vaginalne sluznice. Kolonizacija slabih bakterij pa povzroča infekcije in posledično nevarnost zdravju reproduktivnega sistema in ploda.

Nenormalni vaginalni izcedek

Vaginalna sluznica je med nosečnostjo izjemno občutljiva in tako bolj dojemljiva za okužbe različnih vrst. Simptomi vključujejo zelen ali rumen izcedek značilno neprijetnega vonja. V tem primeru takoj poiščite zdravniško pomoč. Res, da je zdravje vaša osebna stvar, vendar v tem primeru stvari ne jemljite v svoje roke. Vsaka okužba ploda lahko v njegovem fetalnem in kasnejšem razvoju pusti nepopravljive posledice.

Izcedek v tretjem tromesečju

V zadnjem tromesečju nosečnosti se večina nosečnic srečuje z nekoliko obilnejšim vaginalnim izcedkom, ki pa je zgolj posledica priprave porodnega kanala na bližajoči porod. Obilnejši vaginalni izcedek je posledica delovanja mucusa – čepka na materničnem vratu, ki se v zadnjem tromesečju nosečnosti nekoliko sprosti in da znak, da nosečnost vstopa v zadnjo fazo fetalnega razvoja.

Mnoge ženske tega izcedka niti ne opazijo, spet pri drugih se lahko pojavi krvavo obarvan sekret. Vse omenjene spremembe na pregledu zaupajte vašemu ginekologu.

Varen seks

Je izjemno pomemben. Res je, da so skoki čez plod v nosečnosti prej redkost kot pravilo, kar pa seveda nikakor ne pomeni, da jih ni. Med avanturami vedno uporabljajte kondom, vaginalni izcedek v  nosečnosti je lahko tudi simptom spolno prenosljivih bolezni. Nekatere SPB se prenašajo tudi na plod.

Vaginalni izcedek med nosečnostjo je povsem normalen fiziološki pojav, ki v nekem obdobju praktično spremlja prav vse nosečnosti. Pomembno je, da si zapomnite naslednje štiri nasvete:

·         Ne uporabljajte tamponov

·         Ne izpirajte nožnice

·         Prakticirajte varen  seks

·         O vsaki spremembi barve ali vonja izcedka obvestite svojega ginekologa

Naslednji prispevek

Porod: Prva porodna faza

23 maja, 2014 0