Monday, April 22, 2024

Hormoni skozi vaginalno sluznico penetrirajo v krvni obtok. Njegovo delovanje je povsem identično delovanju peroralne hormonske kontracepcije, se pravi, da preprečuje izločanje jajčeca in posledično zaradi goste sluzi na materničnem vratu, zavira hitrost in gibljivost spermijev. Gosta sluz pa ne pomeni fizične pregrade med nožnico in maternico, niti ne ščiti pred spolno prenosljivimi boleznimi.


Glede na hormonsko sestavo se je na tržišču pojavilo več vrst vaginalnih obročkov. Nekateri se uporabljajo za lajšanje menopavzalnih tegob, drugi za zdravljenje nekaterih vaginalnih bolezni, tretji so namenjeni kontracepciji

Učinkovitost

Uporaba v skladu z navodili zagotavlja približno 99% učinkovitost in hodi v bok kontracepcijskim tabletkam. Jemanje kontracepcijskih pomeni vsakodnevno skrb, zato obstaja možnost, da se kakšen dan tabletko pozabi na nočni omarici. Vaginalni obroček se vstavi enkrat mesečno, zato tega tveganja ni.

Uporaba

Uporaba vaginalnega obročka je zelo enostavna. V enem menstrualnem ciklu zagotavlja zgolj dve aplikaciji: namestitev in odstranitev. Obroček svoje delo sproščanja hormonov opravlja tri tedne, nato se ga ob napovedi menstrualne krvavitve odstrani. Cikel, ki sledi, je podoben ne-hormonskemu ciklu pri jemanju kontracepcijskih tablet. Po končani menstruaciji se vstavi nov obroček.

Nameščanje obročka ne zahteva urarske natančnosti in ga z lahkoto vstavite sami. Namestite ga lahko v bližini materničnega vratu ali zgornjem delu nožnice. Namestitev ne vpliva na njegovo učinkovitost. V nekaterih primerih se obroček lahko začuti med penetracijo in spolnimi odnosi.

V primerih, ko obroček izpade, imate na voljo dovolj manevrskega prostora. Hormoni, ki jih je izločil izpadel obroček, zadostujejo vsaj za tri ure zaščite, kar je več kot dovolj časa za ponovno namestitev.

Prednosti

Vaginalni hormonski obroček zagotavlja eno izmed najbolj učinkovitih kontracepcijskih metod, je udoben, reverzibilen, do uporabnice prijazen in enostaven za uporabo.

Obročka ni potrebno prilagajati spolnim odnosom, zato za večino žensk predstavlja ponovno spontanost v spolnosti. Ker je učinkovit in zanesljiv so spolni odnosi veliko bolj sproščeni in doživeti. Tveganja ‘pozabljene tabletke’ ni.

Obroček izloča hormone, zato se nekatere ženske soočajo s pozitivnimi stranskimi učinki: izboljša se zdravje in videz kože, redkeje se pojavijo menstrualni krči, menstrualne krvavitve so redne, lažje, krajše, simptomi PMS so redkejši. Obročki vsebujejo nizke vrednosti estrogena, zato sta občutljivost in bolečine v dojkah, med menstrualnim krvavitvam redkejši.

Slabosti

Tveganja so podobna tveganju jemanja kontracepcijskih tablet:

  • Povečajo tveganje nastanka krvnih strdkov.
  • V kombinaciji s kajenjem, še posebej pri ženskah nad 35-timi leti, poveča tveganja obolevanja za kardiovaskularnimi boleznimi.

Kot pri jemanju vseh sintetičnih hormonov, se lahko tudi pri tej kontracepcijski metodi pojavijo naslednji stranski učinki:

Pogosti negativni stranski učinki so:

  • Glavobol
  • Pridobivanje telesne teže
  • Slabost
  • Prestavitev menstrualne krvavitve
  • Izločanje vaginalne sluzi
  • Vaginitis

Niso redke uporabnice, ki so se zaradi slabega počutja odločile, prekiniti uporabo vaginalnega obročka.

Kategorija:   Kontracepcija, Novice
Naslednji prispevek

15. september: Svetovni dan limfoma

17 septembra, 2012 0