Friday, April 12, 2024

Anne Z. Steiner je s kolegi Ginekološkega in porodniškega oddelka na Univerzi Severna Karolina, rezultate raziskave objavila v majski številki revije Obstetrics and Gynecology.


 

Dr. Steinerjeva je dejala, da je več raziskav pokazalo, kako lubrikanti v prosti prodaji, in vitro negativno vplivajo na gibljivost spermijev in tako zmanjšujejo verjetnost spočetja. Prav rezultati teh raziskav so vplivali na odločitev strokovnega osebja, da se parom, ki si želijo ustvariti družino, uporaba vaginalnih lubrikantov ne priporoča.

 

Zadnja, omenjena raziskava pa se je osredotočila na korelacijo spočetja in uporabo lubrikantov pri 296 prostovoljkah. Prostovoljke, stare med tridesetim in štiriinštiridesetim letom, niso imele anamneze neplodnosti, spočeti pa so se trudile v zadnjih treh mesecih.

 

Ob začetku raziskave je približno četrtina žensk uporabljala vaginalne lubrikante. Beležnice žensk, ki so jih vodile v zadnjih šestih mesecih so pokazale, da 57% žensk lubrikantov nikoli ne uporablja, 29% jih je uporabljalo občasno, 14% pa je se odloča za pogosto popestritev spolnih odnosov z omenjenimi vaginalnimi vlažilnimi sredstvi. Ženske so skrbno beležile svoje menstruacijske cikle, spolne odnose, uporabo lubrikantov in rezultate nosečniških testov.

 

Ob upoštevanju dodatnih faktorjev, so imele ženske, ki so v času ovulacije uporabljale lubrikante, po enem ciklu enako verjetnost spočetja kot ženske, ki lubrikantov niso uporabljale.

 

»Rezultati so pokazali, da uporaba lubrikantov ne škodi spočetju, niti nima negativnega vpliva na naravno plodnost,« so zaključili raziskovalci. Po besedah Steinerjeve pa ženske, lubrikante uporabljajo pogosteje kot so to pripravljene priznati.

 

Avtorji raziskave so poudarili, da je raziskava omejena na zelo majhen vzorec sodelujočih. V raziskavi so sodelovale ženske v starejšem reproduktivnem obdobju, tako da je prevalenca pri mlajših ženskah zagotovo drugačna.

 

»Za potrditev raziskave bo potrebna natančnejša randomizirana raziskava,« so dodali raziskovalci.

Naslednji prispevek

Pitje kave vpliva na uspešnost IVF postopka

8 julija, 2012 0