Thursday, May 30, 2024

Željo nosečnice po vaginalnem porodu po carskem rezu pa je vsekakor potrebno spoštovati in spodbujati, še posebej ker vemo, da je po carskem rezu kar 90% nosečnic potencialnih kandidatk za vaginalni porod. Statistično gledano je kar precej žensk, ki so doživele tako vaginalni porod, kot rojstvo s pomočjo carskega reza.


V večini objavljenih študijah, približno 60 – 80% žensk (3-4 : 5) žensk po carskem rezu uspešno rodi po naravni poti.

Vaginalni porod po carskem rezu in rupture maternice

Največjo tveganje vaginalnega poroda po predhodnem carskem rezu predstavlja ruptura maternice. Glede na podatke American Collegea of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) znaša tveganje rupture približno 0,2 – 1,5%, kar je približno 1 : 5.000 porodov.

Nekatere raziskave so zabeležile večjo verjetnost rupture pri induciranem porodu. O morebitnih zapletih povezanih z induciranim porodom se pogovorite s svojim ginekologom. V zadnjem času je ACOG objavil, da vaginalni porod po prvotnem carskem rezu ne predstavlja nobenega večjega tveganja.

Distocija

Distocija je dolg in težek porod, ki nastane kot posledica počasne dilatacije materničnega vratu, majhnega medeničnega obroča ali velikega ploda. Pri večini porodnic, ki so se zaradi omenjenih razlogov odločile za carski rez, v drugo, vaginalno rodi večjega otroka.

Velikokrat pa je carski rez kot posledica velikega ploda povsem nepotreben. Medenica in glavica otroka nista togi strukturi, ampak sta med samim vaginalnim porodom sposobni spremeniti formo, ki omogoča rojstvo. Med samim porodom pa obstajajo določene tehnike, ki omogočajo lažje rojstvo velikega otroka.

Genitalni herpes

Že vrsto let se iz preventivnih razlogov carski rez opravi pri nosečnicah, ki so okužene z genitalnim herpesom. V zadnjih tednih nosečnosti zdravniki preverijo kulture in aktivnost virusa. Aktivni virus pomeni načrtovanje carskega reza. ACOG predpisuje in priporoča, da se v kolikor ni vidni lezij genitalnega herpesa, lahko odločite za vaginalni porod.

Fetalni distres

V kolikor je v nevarnosti zdravje in življenje otroka se večina porodničarjev odloči za carski rez. Po podatkih Centra za nadzor in preventivo bolezni (CDC) je bilo leta 2011 kot posledica fetalnega distresa narejenih 9% vseh carskih rezov. Spremljanje plodovega srčnega utripa (CTG in UZ) je del rutinskega postopka vsake nosečnosti. 

Kategorija:   Nosečnost, Porod
Naslednji prispevek

Vitamin D v nosečnosti

9 julija, 2014 0