Saturday, April 13, 2024

Neodvisno od razloga za carski rez, je vaginalni porod varnejši.


»Predpostavljamo, da sam porod in porodni popadki s katerimi se iztiska otrok, deluje kot očiščevanje dihalnih poti, tako da imajo nedonošenčki rojeni z vaginalnim porodom manj težav z dihanjem takoj po porodu,« pravi dr. Erika Werner, vodja raziskave na Johns Hopkins School of Medicine iz Baltimora.

»Če je vaginalen porod varen, potem je potrebno poskušati. Obstajajo jasne situacije pri katerih je potrebno izvesti carski rez, vendar nimamo dovolj podatkov o tem, ali je carski rez v situacijah, ko zanj ni bilo razloga, splošno varnejši za otroke rojene pred predvidenim datumom poroda,« pravi dr. Wernerjeva.

Njena ekipa je pregledala podatke 20.231 med 24 in 34 tednom nosečnosti v New Yorku rojenih otrok.

Nekaj več kot dve tretjini otrok je bilo rojenih vaginalno. Z upoštevanjem starosti matere, rase in obstoječe bolezni, je ekipa odkrila, da so nedonošeni otroci rojeni s pomočjo carskega reza pogosteje rojeni v respiratornem stresu (39%:26%).

»Več otrok rojenih s carskim rezom je imelo slabšo APGAR oceno,« je objavila revija Obstetrics & Gynecology.

»Bili smo presenečeni nad dejstvom, da carski rez povečuje določena tveganja, med drugim pa imamo dovolj dokazov, da če nimamo jasne medicinske indikacije za carski rez s strani matere ali fetusa, moramo prednost dati vaginalnemu porodu.«