Monday, July 15, 2024

”Neobičajen” zvok, ki prihaja iz nožnice – ali so to vaginalni vetrovi?

Pojav, pri katerem zrak nenamerno prehaja skozi nožnico in ob tem povzroča tudi neobičajen zvok, imenujemo vaginalni vetrovi. Gre za izredno nelagoden problem, ki se običajno pojavi med spolnimi odnosi, telesno aktivnostjo in lahko tudi med vaginalnim pregledom. Kljub temu, da je malo znanega o vaginalnih vetrovih, pa je to problem, ki pomembno vpliva na kvaliteto življenja ženske, saj lahko vodi v osramočenost, posledično socialno izoliranost in seksualno disfunkcijo. Ker gre za intimen problem, je precej slabo znanstveno raziskan, pogosto pa je omenjen na raznih družbenih omrežjih in spletnih forumih.


Koliko žensk ima težavo z vaginalnimi vetrovi?

Raziskava iz leta 2019, v kateri so uporabili anketni vprašalnik in zajeli 209 žensk v starosti 18-50 let, je pokazala, da se kar 81 % žensk sooča z vaginalnimi vetrovi, od tega 57 % žensk, ki še nikoli niso rodile. Točne pojavnosti vaginalnih vetrov pa ne moremo opisati, saj težava zaradi sramotnosti ni omenjena ginekologom s strani žensk in tako tudi ni nikjer zabeležena. Po ocenah pa se pojavnost giblje nekje okoli 69 %.

Kaj je vzrok za vaginalne vetrove?

Med spolnim odnosom pride s penetracijo zrak v nožnico, kjer ostane do konca spolnega odnosa. Po tem se nožnica vrača v normalno dolžino, ob tem pa se sprošča ven tudi zrak, ujet v nožnici). Med telesno vadbo pa pride do spremembe v napetosti mišic medeničnega dna in do spremembe v znotrajtrebušnem tlaku, ki potisne zrak ven. Težava se pogosteje pojavlja pri ženskah z oslabljenim medeničnim dnom.

Kako si lahko pomagam?

Težave lahko zmanjšate z:

  • zdravim življenjskih slogom,
  • izgubo telesne teže (v kolikor je previsoka),
  • izogibanju dvigovanja težkih bremen,
  • izogibanju zaprtosti,
  • redno izvajanje vaj za krepitev mišic medeničnega dna in
  • posvet z ginekologom

 

6 RAZLOGOV, ZAKAJ PARTNER NOČE VEČ TOLIKO SPOLNIH ODNOSOV KOT NEKOČ

Kristina Jeralič

 

 

Kategorija:   Nasveti, zdravje, Žensko zdravje
Naslednji prispevek

Pomembnost izbire ginekologa med nosečnostjo

2 julija, 2020 0