Friday, June 14, 2024

Poleg kronološkega staranja pa na videz in čvrstost dojk vplivajo še ‘naravni ženski’ dejavniki kot so nosečnost, dojenje, telesna neaktivnost, odvečna telesna teža…


Žensko oprsje formira maščobno tkivo, ki prekriva pektoralne mišice, za njihov izbočen videz pa so odgovorne mlečne žleze. Najbolj enostavno prsi učvrstimo tako da okrepimo mišice izpod in okoli prsi. Ravno te mišice jih učvrstijo in drže na mestu.

Plavanje

Ena izmed najbolj enostavnih metod za učvrstitev prsnih mišic je plavanje. Med plavanjem manj trpi celoten lokomotorni sistem. Dobrodošel je vsak plavalni slog, vendar bomo najboljše rezultate dosegle s prsnim plavanjem oz. žab’co ali delfinčkom. Če imate možnost plavajte vsaj dvakrat na teden po pol ure.

Sklece

Najbolj pogosta, sicer pa nepriljubljena, vaja za učvrstitev prsnih mišic so zagotovo sklece. Namesto, da smo uprti na stopala in izvajamo ‘navadne’ sklece, se raje upremo na kolena in dlani. Sklece ne izvajamo z obema rokama hkrati, ampak v komolcu pokrčimo najprej desno roko in naredimo odklon v desno, nato levo ter odklon v levo in tako naprej. Ker so takšni sklece enostavnejše izvedite serijo trikrat po 50 sklec.

Uteži

V širini ramen razkoračimo noge, izberemo svoji fizični moči primerne uteži (univerzalni predlog do 2 kg, lahko napolnite tudi plastenke vode 1,5 kg), roke sprostimo ob telo in jih v komolcih pokrčimo tako, da med pod- in nadlahtnico tvorimo kot 90ᵒ. Nato komolce od-trupa dvigujemo do višine ramen. En sklop – 3x po petnajst dvigov. Število sklopov prilagodimo našim trenutnim fizičnim zmožnostim. Podobnih vaj za krepitev mišic prsnega koša je še veliko.

Triceps skleci z dvigom noge

Uležemo se na hrbet, se upremo na roke in noge, tem čim višjo v zrak dvignemo trup. Nogo dvignemo v vodoravni položaj, nato roke nežno skrčimo v komolcih in ponovno dvignemo. Zamenjamo nogi in vajo ponovimo petnajstkrat. En sklop – 3x po petnajst dvigov. S to vajo treniramo tudi ravnotežje.

Sklece na komolcih

Uprimo se na komolce in nožne prste, ter razširimo noge. Uprti na komolce dvigamo in spuščamo zgornji del trupa. En sklop – 3x po petnajst dvigov.

Ostalo

Telesna vadba je zgolj eden izmed kamenčkov v mozaiku, kako do lepših dojk. Nenehno nihanje telesne teže (+/- 10kg) ima zaradi sproščanja in napenjanja vezivnega tkiva izjemno slab vpliv, obenem pa povzroča še nastanek strij. Za pridobitev idealne telesne teže ne stradamo. Stradanje bo povzročilo zgolj to, da bomo odvečno maščobno tkivo najprej izgubili ravno v prsih, gravitacija pa nato stori svoje.

Med vadbo uporabljamo športni nedrček in popijemo veliko vode. Pomembno je, da je tkivo dobro nahranjeno in hidrirano. Iz prehrane izločimo sladkarije in živila z visoko vsebnostjo maščob, izjemo predstavljajo orehasti plodovi.

Kategorija:   Novice, Rekreacija
Naslednji prispevek

Punce, zakaj že varamo?

12 februarja, 2016 0