Wednesday, July 17, 2024

V Tokiu še zdaj deluje inštitut, katerega delovanje temelji na njegovem sistemu, vibracijske vaje za pomlajevanje in zdravljenje, ki jih je zasnoval in opisal v svojih knjigah, pa so se razmahnile tudi v Evropi in ZDA.


Roke, občutki in misli …

Za pomlajevanje in obnovo telesa Kacuzo Niši priporoča tri temeljna sredstva: roke, občutki in misli. Roke so zakladnica energetskih zalog, čudežen in še ne dovolj raziskan pripomoček narave. Drugo sredstvo so naši občutki. Ko se jih naučimo voditi in jih nadzirati, nam služijo kot najboljši pomočniki na poti pomlajevanja in zdravljenja. Tretje sredstvo so misli, ki so močna energija. Če negativne misli uničujejo naše zdravje in počutje, nas ustvarjalne, prijazne misli zdravijo in pomlajujejo. Kot ugotavlja Kacuzo Niši, povezujoča sila, "lepilo", ki povezuje celice snovi v človeško bitje, ni nič drugega kot življenjska energija, razlita po vsem vesolju. V njej se skriva tudi ključ do vrelca zdravja in mladosti. Energija, ki nam daje življenje, se namreč ne stara. Lahko se starajo celice telesa, ne pa tudi energija. Mehanizem za pomlajevanje je torej v nas in samo čaka, da ga sprožimo.

Sončni pletež – energijski rezervoar

Neustrezen življenjski slog, nezdrava prehrana, stres in preobremenjenost so najpogostejši vzroki za motnje v energijskem pretoku telesa. Da bi nadomestili porabljene energetske zaloge, je nujno, da znamo uporabiti energijo, shranjeno v telesu. Kacuzo Niši svetuje, da za pet do deset minut položimo dlani na sončni pletež – na območje žličke med popkom in prsnim košem. Sončni pletež je mesto, kjer so nakopičene močne energetske zaloge. Ko smo utrujeni in se nas loteva malodušje, položimo dlani nanj.
Močne energetske zaloge so tudi v dlaneh, na temenu in okrog popka. Dlani ne sevajo le blagodejne toplote, temveč tudi zdravilno, življenjsko energijo, zato jih polagamo na obolela mesta in povsod, kjer občutimo hlad, ki je pogosto že prvi znanilec bolezni. Proces zdravljenja prepoznamo po pulziranju (utripanju) krvi v dlaneh in občutku okrepljene, zbadajoče toplote.

Energija dlani, ki jo usmerimo na posamezne dele telesa, sproži vibracije, ki jih dobro občutimo. Te energetske vibracije nastajajo v eteričnem telesu. Ustvarjanje vibracij v eteričnem telesu prepreči zastoj energije, to pa spodbudi k delovanju telesne organe in tkiva. Kapilare začnejo okrepljeno delovati; okrepijo se celična prehrana, intenzivna izmenjava snovi in čiščenje odpadnih snovi, zaradi česar se staranje upočasni.

Zdravilna masaža trebuha

Kacuzo Niši opozarja, da se v prebavilih skrivajo zametki številnih bolezni, saj je tam pogosteje pride do zastojev kot v drugih delih telesa. Njegova vibracijska masaža je čiščenje na globinski celični ravni, ki priskrbi prebavilom nujno energijo, da smo lahko dejavni, živi in zdravi.

Masaža trebuha: lezite ali sedite v udoben, sproščen položaj. Desno dlan položite na trebuh. Občutite toploto. Sprostite trebušne mišice, trebuh naj bo mehak in povsem sproščen. Občutek toplote narašča. S štirimi prsti desne dlani začnite blago masirati predel želodca. Pritiskajte karseda globoko. Če nastopi bolečina, nadaljujte s pritiskom, dokler ta ne izgine. Ko dosežete skrajno globino, začnite s štirimi prsti v smeri urinega kazalca izvajati hitre, vibrirajoče gibe, kot da poskušate prodreti še globlje. Celoten postopek naj traja pol minute. Nato dlani položite na območje jeter. Enako pritiskajte na jetra. Nato z vibriranjem pritiskajte še območje tankega in debelega črevesja – levo, desno in po sredini. Vsako pritiskanje naj traja povprečno pol minute.

Če pri tem, ko z dlanmi pritiskate na različne dele trebuha, ne občutite toplote, marveč hlad ali pa ne občutite ničesar, to pomeni, da je eterično telo na tem mestu že prizadeto ali da so se v telesu začele patološke spremembe. V takem primeru nadaljujte s pritiskanjem z vibracijami, dokler se ne pojavi občutek toplote. Samozdravljenje se začne, ko med pritiskanjem začutite zbadanje ali pulziranje krvi.

To vajo izvajajte vsako jutro, saj je eno od najboljših sredstev za utrjevanje zdravja vsega telesa.. Ko s tako preprosto metodo, kot je vibrirajoča masaža želodca, odstranjujete zastoje v trebušni votlini, preprečite razvoj številnih bolezni drugih organov, živčnega sistema, sklepov in kože.

Kako spodbuditi celice k vibriranju?

Kacuzo Niši, ki je menil, da je narava največja učiteljica, je pri snovanju vibracijskih vaj izhajal iz pomembnega naravnega zakona: gibanja energije. Ves svet je gibajoča, živa energija. Gibanje energije ni nič drugega kot vibracija. V organu, tkivu ali celici, ki premore premalo življenjske sile, se začnejo procesi zastoja; celice ne dobijo dovolj hrane in se tudi ne morejo osvoboditi škodljivih odpadnih snovi. Človek se tako začne starati in približevati smrti veliko hitreje, kot je določila narava.

Vse spremembe, ki se zgodijo v telesu, se najprej pojavijo v človekovem energijskem ovoju;
eterično telo ima tudi vsak organ človeškega organizma. Preden organ zboli, je prizadeto in načeto eterično telo.

Ko spodbudimo eterično telo in vsak njegov organ k vibriranju, si povrnemo vibrirajoče kleno zdravje.

Eden od načinov, kako spodbuditi celice in tkiva k vibriranju, je telesni napor. Toda po mnenju Kacuza Nišija se pogosto dogaja, da napor aktivira samo nekatere dele telesa, v drugih pa zastoj ostaja. Telesne obremenitve aktivirajo predvsem površinske mišice, medtem ko mišice notranjih organov – želodca, črevesja, kapilarnih sten − ne dobijo nujne količine vibracij. Zato je Niši zasnoval posebne vibracijske vaje, s katerimi predramimo speče zdravilne sile v telesu.

Krvni obtok − najboljši izganjalec bolezni

Ključ do zdravega krvnega obtoka so zdrave kapilare ali žile lasnice, kajti prav opešanost kapilar najbolj povečuje dojemljivost organizma za bolezni. Prožnost kapilar omogoči dovajanje krvi in hranljivih snovi v vsako celico.

Že stresanje rok, dvignjenih nad glavo, občutno izboljša krvni obtok. To vajo lahko izvajamo kjerkoli in kadarkoli, v sedečem, ležečem ali stoječem položaju. Če se nas loteva prehlad in imamo vneto grlo, visoko dvignimo roke in jih stresamo minuto, malce počivamo in to desetkrat ponovimo. S tem ko nenadoma pospešimo krvni obtok v obeh rokah, delujemo tudi na krvni obtok v ramenih, vratu in glavi.

Vaja za kapilare: ležemo na hrbet na trdo in ravno površino, vrat podložimo s trdo blazino. Dvignemo roke in noge, stopala upognemo tako, da so vzporedno s stropom. V tem položaju kri v venah udov teži navzdol, to pa poživlja krvni obtok. V tem položaju ostanemo nekaj trenutkov, nato začnemo stresati ude, dokler ne začutimo prijetnega ščemenja, ki je znak živahnejšega krvnega obtoka. Vajo opravimo zjutraj in zvečer, traja naj najmanj eno in največ tri minute.

Kacuzo Niši je svoje domneve potrdil z izsledki raziskav, da si človek, ki redno opravlja telesne vaje za utrjevanje kapilar, vsako leto podaljša življenje za dvajset do trideset dni, torej vsakemu letu doda za mesec dni daljše življenje, kot bi ga dosegel sicer.

Moč misli in občutkov

Na kapilare in notranje organe ter nedostopna tkiva lahko vplivamo tudi z občutki in mislimi. Energija misli in občutij ustvarja živčne impulse, ki predramijo notranje organe in tkiva.

Telo se odziva na zamišljeno toploto in hlad z resničnimi zdravilnimi impulzi.

Vaja z energijo toplote in hladu: sedimo ali ležimo tako, da nam je udobno. Ne prekrižamo rok ali nog. Sprostimo se in zapremo oči. Pozornost usmerimo na stopala. Predstavljamo si, da ležimo na sončni plaži. Vse telo je zaščiteno pod sončnikom, samo stopala so izpostavljena soncu. Lahko si tudi zamislimo, da smo noge položili zraven peči ali ognja ali pa smo jih namočili v čeber z vročo vodo. Občutimo, kako se resnična toplota dviga po nogah. Nato enako ponovimo z dlanmi. Zamišljeno sonce ali ogenj pošilja resnično toploto v ude in jih zares spodbudi k boljšemu delovanju. Enak postopek ponovimo z energijo hladu. Pred vajo ohlajanja najprej z domišljijsko ali resnično toploto ogrejemo roke ali noge. Ko jih ogrejemo, sedimo udobno, ne križamo rok ali nog, se sprostimo in zapremo oči. Zamišljamo si, da držimo v dlani košček ledu. Nato ga prestavljamo iz ene dlani v drugo. Občutek hladu bo resničen. S tem resnično spodbudimo kapilare, da se stiskajo. Predstavljamo si, da pritiskamo namišljeno kocko ledu na različne dele telesa. Nato se osredotočimo na stopala. Predstavljamo si, da brodimo po ledeno hladni vodi. Sčasoma lahko ta občutja razširimo na vse telo. Občutek toplote naj se ne dotika območja srca in glave.

Za glavo je namreč najbolj blagodejen sveži hlad. Če vaje z energijo toplote in hladu redno izvajamo vsak dan vsaj pol ure, se bodo hitro pojavili rezultati: krvne žile bodo močnejše, prožne in zdrave, srce bo bolje delovalo, krvni tlak se bo normaliziral. S tem, ko v telesu ohranjamo obe vrsti gibanja − duhovno in resnično − bomo utrdili zdravje in vitalnost ter uživali v neusahljivem vrelcu mladosti.

Vir: VIVA

Kategorija:   Nasveti, Novice
Naslednji prispevek

Spanje in debelost

13 junija, 2012 0