Tuesday, July 16, 2024
13 februarja, 2020

VALENTINOVO: KAJ V RESNICI PRAZNUJEMO IN ZAKAJ?

By 0 1771 Views

In smo ga dočakali. Praznik zaljubljencev je tukaj. Bonboniere in čokolade, srčki, lizalke, plišasti medvedki in šopki rož. Nekaterim osladno, drugim ljubko. Pa vendarle, zakaj se sploh obdarujemo?


Ozadje tega danes že precej komercialnega praznika vam bo valentinovo predstavilo v povsem drugi luči.

Legenda o duhovniku Valentinu

V tretjem stoletju možnosti za ljubezen ni bilo. Cesar Klavdij II je vse mlade može vpoklical v vojsko, a ker se je bal, da ga zaradi ljubezni, ki jih čaka doma, ne bodo poslušali, je prepovedal poroke. Pari so eden za drugim izgubljali upanje o skupnem življenju, dokler se ni pojavil krščanski duhovnik Valentin. Ta se je cesarju postavil po robu in se pričel boriti za ljubezen. Skrivoma se je dobival z mladimi zaljubljenimi pari in jih poročal. Ko so se poročili, so moški brez skrbi odšli služit svoj vojaški rok in nihče ni ničesar posumil. Ko je cesar to izvedel, je Valentina obsodil na smrt ter ga zaprl v ječo.

V ječi je Valentin spoznal slepo ječarjevo hči in se vanjo tudi zaljubil. Pred napovedano usmrtitvijo ji je z barvo, ki jo je iztisnil iz vijolic, napisal pesem. Legenda trdi, da je dekle zaradi njegovih prelepih besed spregledalo.

Duhovnika so zaradi njegovega velikega žrtvovanja povišali v svetnika in mu za godovanje dodelili 14. februar.

Valentinovo je dan ljubezni, zato najdite način, da jo izkažete. Ne pozabite, da so pristna čustva in besede iz srca tiste, ki štejejo največ.

Poglejte v svoje srce in ga izlijte ljubljeni osebi. Če iščete darilo, najdite (ali še bolje, izdelajte) takšnega s vsebino. Pri ljubezni materialna vrednost nima pomena, saj šteje le, kar nosite v sebi.

Kategorija:   Zanimivosti