Monday, July 15, 2024

Z leti smo izpostavljeni mnogim spremembam prioritet v življenju, ter spremembam v razmišljanju in dojemanju dolgoletnega partnerskega odnosa.  Ob poročni ceremoniji obljubljena večna zvestoba počasi popušča številnim skušnjavam. Ali je že zgolj nedolžen poljub v katerega so vključena čustva varanje? Ali mogoče obratno: Partner vas spolno zapostavlja, vi pa ste zgolj za potešitev lastne spolne potrebe primorani skočiti čez plot. Brez prisotnih čustev! Gre za prevaro ali za prilagajanje okoliščinam?


Vse razlage so ponavadi izgubljene s ‘prevodom’. Brez, že na samem začetku odnosa postavljenim mejam, se odpira možnost različnim interpretacijam. Z modernim načinom življenja so se pojavile komunikacijske naprave in orodja, ki kljub temu, da nam po eni strani olajšujejo vsakodnevna opravila, po drugi omogočajo večji nadzor.

Vsak ima svoja pravila, svoje mnenje in meje. Vsi pa imamo skupni imenovalec: vsak je vsaj enkrat podvomil v partnerjevo zvestobo in to ne glede na spremljajoč vedenjski vzorec. Čas, da se prah poleže pa je potreben ne glede na to ali gre za večje ali manjše odstopanje od individualno zastavljenega vzorca.

Zelo pomemben je pogled na celotno sliko: gledamo s pozitivnimi ali negativnimi očmi? Na koncu tunela se vedno pojavi luč, mi pa moramo zgolj poiskati baklo, ki nas bo do tja pripeljala.

Varanje in lasten pogled

Pogled na to, kaj varanje je, se od posameznika do posameznika precej razlikuje. Nekateri za varanje štejejo že pogosta SMS sporočila, ali komuniciranje s pomočjo družabnih omrežij. Različni pogledi pa onemogočajo jasen vpogled v samo etiologijo varanja. Negativni učinki čustvene prevare so za sam partnerski odnos veliko bolj zapletena in težja uganka, kot sama fizična prevara v katero zapletena čustva niso vpletena.

Individualne okoliščine

Pijača s sodelavko ali sodelavcem po službi ali večerno druženje v sklopu sedaj popularnega ‘team-buildinga’ , medsebojna privlačnost ali zgolj trenutek šibkosti, ki pa se lahko konča tudi zgolj s poljubom. Je vredno tvegati razmerje zaradi enega poljuba? Ali naj ob naslednjih srečanjih ‘afero’ nadgradim, ali naj na vse skupaj raje pozabim? Čutim jezo in bes, mogoče občutek krivde ali strasti? Je partner gluh za moje spolne potrebe? So se čustva popolnoma ohladila? Se še sploh spoštujeva? Na vprašanja si bo najbolje odgovoril vsak sam.

Lahko pa si priznate napako in ta nedolžen poljub, ponovno vzplamti v odnosu mogoče že davno zaprašene strasti.

Prešuštink/ca

Glede na dane možnosti, okoliščine in časovni okvir lahko čisto vsak postane žrtev prešuštva. Ko pretehtaš vse okoliščine svetnikov in grešnikov ni. Zagotovo pa prešuštnika ali prevaranega enkrat dohitijo spremljajoče predpostavke.

Predpostavke zbujajo dvome, dvomi pa počasi razžirajo razmerje. Grizejo toliko časa, da se na koncu razmerje popolnoma poruši. V ponovno izgradnjo zaupanja morata biti vključena oba, če ne je bolje da ruševine zapustita in pričneta z gradnjo na novih temeljih.

Kaj je varanje?

S sprejemanjem novih družbenih norm, se spreminja tudi pogled na varanje. Po eni strani smešno po drugi pa absurdno je, da se v modernem času na seznam določil varanja umešča še mnogo več kot le zgolj skok čez plot. Kljub temu pa se še vedno večina razmerij konča ob soočanju s partnerjevim skokom čez plot.

Podatki kažejo, da se med 30 in 40 letom starosti konča vsak tretji zakon. 22% moških in skoraj 24% žensk je priznalo, da je vsaj enkrat prevaralo svojega partnerja, raziskave pa kažejo, da je število mnogo višje, saj veliko prešuštnikov svojega dejanja, v kolikor niso bili ujeti med samim dejanjem, ne prizna.

V šestdesetih letih preteklega stoletja se je zgodila t.i. seksualna revolucija, moderna tehnologija današnjega časa, pa nas je komunikacijsko zbližala. Spoznavanje in komunikacija z naključnimi neznanci je veliko bolj enostavna. Komunikacijska svoboda pa s seboj prinaša  več možnosti skušnjav. Bolj interaktivni kot smo, večja je verjetnost skušnjave.

Torej je varanje zgolj fizična oblika spolnega odnosa? Časi so se spremenili. Spogledovanje, ‘nedolžno’ poljubljanje, cyber-seks, facebook-seks, iskanje bližine nasprotnega spola… Je varanje tudi to?

Pogled na varanje je individualna izbira vsakega posameznika, v razmerju pa je potrebno poglede zbližati, ter ustvariti nekakšna skupna temeljna pravila medsebojnega odnosa.

Dojemanje nezvestobe se razlikuje od držav, ver in kultur. Tudi v odprtem razmerju se lahko, ob morebitnem delovanju izven razumnih mej, pojavi nezvestoba.

Mnogi se strinjamo: za zdrav in ljubeče odnos poznamo šest osnovnih pravil: spoštovanje, zaupanje, poštenost, pravičnost, enakost in dobro medsebojno komunikacijo. Vse ostalo je stvar dogovora.

Kategorija:   Novice, Zanimivosti
Naslednji prispevek

Ženske spolne fantazije

16 januarja, 2015 0