Tuesday, May 28, 2024

V časopisu Climacteric lahko preberemo, da člani Mednarodnega društva za menopavzo mlajšim ženskam v menopavzi priporočajo hormonsko terapijo, saj naj ne bi predstavlja nevarnosti za njihovo zdravje.


»Varnost terapije je odvisna od starosti ženske«, je povedal doktor Amos Pines iz bolnišnice Ichilov v Tel Avivu. »Seveda pa je hormone potrebno dajati v najmanjših možnih količinah in le takrat, ko je to zares potrebno«, so še povedali strokovnjaki iz Izraela.

Komu verjeti?
Odnos do hormonske terapije se je precej spremenil po letu 2002, ko so bili objavljeni rezultati študije Inicijativa za zdravje žensk. Študija je takrat pokazala, da jemanje hormonov žensk ne zaščiti pred srčnimi obolenji in da hormoni povzročajo različne bolezni.

Doktor Pines na to odgovarja: »Takrat niso posvetili dovolj pozornosti dejstvu, da je študija proučevala ženske, ki so bile na začetku proučevanja stare že 63 let.« Pines meni, da se razmerje med nevarnostjo in koristnostjo terapije v primeru, da so ženske mlajše, obrne v prid hormonski terapiji.

Zakaj se hormonska terapija sploh uporablja?
Hormonska terapija še vedno velja za najboljši način reševanja težav, ki jih povzroča pomanjkanje estrogena v času menopavze, prav tako pa rešuje tudi probleme zaradi nespečnosti, drugih motenj spanja in vrača libido.

Pines in njegovi kolegi hormonsko terapijo priporočajo tudi pri zdravljenju osteoporoze, predvsem pri ženskah mlajših od 60 let in pri tistih pri katerih je menopavza nastopila prezgodaj.

Pri ženskah, ki so starejše od 60 let pa bo potrebno še dodatno proučiti nevarnosti hormonske terapije. Še posebej nevarnost, da ženske zaradi terapije s hormoni zbolijo za endometričnim karcinomom, še posebej, če estrogena ne dajejo v povezavi s progesteronom.

Pines je opozoril tudi na to, da se v primeru, da se hormonska terapija nadaljuje po 60 letu starosti, poveča možnost za nastanek tromboze in kardiovaskularnih bolezni.

Vir: 24ur 

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Nosečnice pod stresom škodujejo svojemu otroku

13 junija, 2012 0