Thursday, June 20, 2024

Kaj je varen seks?

V to kategorijo uvrščamo vsa naša dejanja v smeri zniževanja tveganj okužb s spolno prenosljivimi boleznimi. Nobena preventivna metoda ni 100% zanesljiva, vendar se uporaba kondomov tej številki zelo približa. Veliko okužb s spolno prenosljivimi boleznimi je asimptomatskih, torej okužena oseba niti ne ve da je okužena. V kolikor ne uporabljate kondoma, ki je edina dokaj zanesljiva preventiva pred okužbo, ali ne uporabljate kakšne druge oblike kontracepcije, pa se vam lahko zgodi nezaželena nosečnost.


Vse oblike spolnih odnosov pa za okužbe niso enako dojemljive. Prenos okužbe je najbolj verjeten med vaginalnim in analnim seksom, pri oralnem nekoliko manj, ob poljubljanju in masturbaciji skoraj neznaten.

Nasveti za varnejše spolne odnose:

·         Vaginalni seks – uporaba kondomov

·         Analni seks – uporaba kondomov in lubrikanta

·         Med oralnim zadovoljevanjem uporabljajte kondom, z njim prekrijte sramne ustnice, ščegetavček in anus.

·         Testiranje na spolno prenosljive bolezni

Moram ob kontracepciji uporabiti kondom?

Če izvzamemo kondom, ostale kontracepcijske metode ne ščitijo pred okužbami s spolno prenosljivimi boleznimi. Ne glede ali jemljete tabletke ali kakšno drugo obliko kontracepcije je pred okužbami dovolj učinkovita zgolj uporaba kondomov.

Uporaba kondomov, tudi v primeru, da že uporabljate eno izmed oblik kontracepcije, še dodatno ščiti pred nezaželeno nosečnostjo. Nobena kontracepcija ni 100% zanesljiva, je pa ob pravilni in redni uporabi tej številki zelo blizu.

Lahko okužbo širi tudi nedolžna oseba?

Zelo malo verjetno, ni pa nemogoče. Nekateri se že rodijo s katero od spolno prenosljivih bolezni (HIV, Hepatitis) in jo lahko prenesejo tudi v primeru nedolžnosti. Druga okužba, ki se lahko prenaša tudi v primeru nedolžnosti, je okužba s herpes simpleks virusom. Herpes se lahko, celo od družinskih članov ali prijateljev, širi tudi s poljubi. Ta okužba, sicer res da zelo redko, se lahko kasneje prenese na spolne organe.

Ko se podajate v spolne odnose imejte v mislih, da se nekatere spolne bolezni prenašajo ob oralnem nekatere ob genitalnem spolnem odnosu. Seveda ne bo nič narobe, če se z novim partnerjem pogovorite o njegov predhodni spolni aktivnosti: število partnerk, zadnji spolni odnos, vrste spolnih odnosov, uporaba zaščite…

Ne glede na mite, ki se širijo med mladimi, je uporaba kondomov najbolj zanesljiva metoda preprečevanje širjenja okužb s spolno prenosljivimi boleznimi. 

Kategorija:   Najstniki, Novice
Naslednji prispevek

Kako otroku odgovoriti na neobičajno vprašanje?

10 junija, 2014 0