Monday, April 22, 2024

Kaj je  ultravijolično sevanje?

Sonce oddaja tri vrste sevanja. Vidno svetlobo in infrardeče sevanje tj. toploto zaznamo, ultravijoličnega (UV) sevanja pa ne. Prav slednje je škodljivo za našo kožo in oči. Zemljo dosežeta dve vrsti ultravijoličnih žarkov, UVB in UVA. Žarki UVB povzročajo zagorelost ter sončne opekline, žarki UVA, ki imajo daljšo valovno dolžino in lahko prodirajo tudi skozi tkanine, pa so odgovorni za prezgodnje staranje kože in vplivajo negativno na imunski sistem. Obe vrsti žarkov povečujeta tveganje za razvoj melanoma in običajnega epitelijskega raka kože.
 


Kožni rak v Sloveniji

Po ocenah Registra raka za Slovenijo je leta 2008 za rakom zbolelo približno 12.000 ljudi. Več kot polovico vseh novih primerov predstavlja  pet najbolj razširjenih rakavih bolezni, med katerimi je tudi kožni rak. Pojavnost kožnega raka je povezana z izpostavljanjem ultravijoličnemu sevanju in s pogostostjo sončnih opeklin. Melanom je najbolj nevarna oblika kožnega raka. Zaseva lahko v življenjsko pomembne notranje organe in povzroči smrt bolnika.
Spremljajte ultravijolični indeks – UVI

Zaščito pred ultravijoličnim sevanjem je potrebno prilagoditi lokalnim dnevnim vrednostim ultravijoličnega sevanja. Podatki so na voljo v dnevnem tisku ali drugih medijih, kjer so navedeni Ultravijolični indeksi (UVI) za posamezna področja Slovenije. Vrednosti UVI so označene s številkami od 1 do 10.  Priporočila za zaščito pred UV sevanjem je potrebno upoštevati vedno, kadar je UVI višji od 3.
Zakaj so otroci bolj izpostavljeni nevarnostim UV sevanja?

Pred ultravijoličnim sevanjem je najbolj pomembno zaščititi otroke. V otroštvu namreč dosežemo kar do 80 odstotkov celotne življenjske izpostavljenosti soncu. Učinki delovanja ultravijoličnih žarkov se seštevajo vse življenje in vsako namerno ali naključno izpostavljanje ultravijoličnemu sevanju je škodljivo. Zdrave zagorelosti ni. Zagorelost je znak poškodbe kože, saj se koža s tvorbo kožnega barvila brani pred škodljivimi učinki UV sevanja.
Sončenje in opekline v otroštvu povečujejo nastanek pigmentnih znamenj in možnost pojava kožnega raka. Ena sama sončna opeklina z mehurjem v otroštvu podvoji verjetnost za razvoj kožnega raka v kasnejših letih življenja. Za preprečevanja kožnega raka je ključno, da otrokom privzgojimo odgovorno obnašanje na soncu, saj jim bo vzorec obnašanja ostal za vse življenje. Z ustrezno zaščito od otroštva naprej lahko namreč zmanjšamo tveganje za razvoj kožnega raka do 75 odstotkov.
 

Priporočila za zaščito pred UV sevanjem,

ki je naj bo deležen vsak otrok:

Ne izpostavljajte se soncu, ko je to najmočnejše, med 10. in 16. uro

Aktivnosti na prostem načrtujte izven časa, ko je UV sevanje najmočnejše.  Upoštevajte pravilo sence. Kadar postane senca telesa krajša od telesa, poiščite senco. Globoka senca sicer predstavlja zaščito pred soncem, vendar ne pozabite, da se UV žarki odbijajo od vode, peska in betona, prodirajo skozi oblake in v senco.

Zavarujte dojenčke in otroke pred neposrednimi sončnimi žarki

Dojenčkov in otrok do prvega leta ne izpostavljajte neposrednim sončnim žarkom. Sonce je res vir vitamina D, ki pomaga telesu absorbirati kalcij, a v poletnem času dobijo otroci zadostno količino vitamina D pri vsakodnevnih aktivnostih na prostem v času, ko sevanje ni najmočnejše.
Pri dojenčkih do 6. meseca starosti tudi ni priporočljivo uporabljati kemičnih zaščitnih sredstev.

Sredstva za zaščito pred soncem uporabljajte pravilno

Kadar ste na prostem, namažite izpostavljene dele telesa z zaščitnimi sredstvi, ki vsebujejo zaščito pred UVB in UVA žarki. Na ovojnini je stopnja zaščite pred UVB žarki označena z oznako SPF (Sun protection factor) in mora znašati najmanj 20, zaščita pred UVA žarki, pa je označena z oznako PFA (Protection Factor UVA). Za otroke uporabljajte posebej označene izdelke, ki vsebujejo več fizikalnih in manj kemičnih UV filtrov, ker kemični pogosteje dražijo kožo. Posebej zaščitite nos, uhlje, ustnice in veke.

Upoštevajte navodila za uporabo, načeloma pa velja, da je kremo za zaščito pred soncem, potrebno nanesti 30 minut pred izpostavljanjem soncu, nato pa ponovno po kopanju, otiranju z brisačo ali obilnem znojenju. Sredstva za zaščito pred soncem nanašajte v zadostni količini, saj le tako dosežete njihovo učinkovitost. Za zaščito telesa povprečno visokega odraslega človeka je potrebno nanesti 35 g sredstva, tj. približno šest polnih čajnih žličk. Če nanesete polovico te količine, se tudi zaščita zmanjša za polovico.

Še posebno pozornost namenite zaščiti pred UV žarki na plaži. Uporabljajte vodoobstojno zaščitno kremo. Ker pa je zaščita v vodi časovno omejena, je smiselno telo dodatno zaščititi s kopanimi oblačili, ki odbijajo UV žarke in imajo na etiketi označen UV zaščitni faktor.
Ne pozabite, da uporaba kemičnih pripravkov za zaščito pred soncem ni namenjena nadomeščanju naravne zaščite z obleko in pokrivalom ter podaljševanju izpostavljanja naposrednemu soncu.

Zaščitite otroka in sebe z ustrezno obleko in pokrivalom ter kakovostnimi sončnimi očali

Dobro zaščito pred soncem predstavljajo oblačila. Izberite lahka oblačila, ki pa naj imajo visoke ovratnike in pokrijejo čimveč telesa. Zavedati se moramo, da vsi materiali ne zaščitijo kože enako. Načeloma ščitijo pred UV žarki bolje oblačila iz gosto tkanega materiala, ki so temnejše barve. Obstajajo tudi oblačila, ki odbijajo UV žarke in imajo označen UV zaščitni faktor (Ultraviolet Protection Factor – UPF). Dobro zaščito pred soncem zagotavljajo oblačila z UV zaščitnim faktorjem vsaj 30, najvišja možna oznaka pa je UPF 50+.

Pokrivalo naj zagotavljajo senco obrazu, ušesom in vratu. Najboljšo zaščito pred soncem dajejo širokokrajni klobuki ali čepice s ščitnikom v legionarskem kroju. Pogosto uporabljene kape s ščitnikom ne zaščitijo uhljev in vratu.

Sončna očala niso modni dodatek, temveč ščitijo oči pred škodljivimi vplivi UV žarkov, sivo mreno in drugimi poškodbami oči. Ker so otroške oči še posebej izpostavljene, oftalmologi svetujejo naj otroci začnejo nositi sončna očala čim prej. Že dojenčke navadite na uporabo sončnih očal, tako kot na zapenjanje varnostnega pasu in umivanje zob. Največ škode otroku naredite z izbiro nekakovostnih sončnih očal, ki razširijo zenico in zato oči sprejmejo še več UV žarkov. Pri izbiri očal za otroke bodite pozorni, da nudijo od 99 do 100% zaščito pred UV žarki, se tesno prilegajo obrazu, prekrijejo kar največje vidno polje ter so lahka in trpežna.

Avstralske izkušnje

V Avstraliji, kjer so zelo osveščeni o nevarnosti UV sevanja, otroke učijo, da si pred odhodom na sonce nataknejo klobuk s širokimi krajci in UV zaščitnim faktorjem, ki je obvezen del šolske uniforme. Velja pravilo ‘Brez klobuka ni igranja na prostem’ (No hat – no play) in tega se strogo držijo. Otroci si poleti v vrtec in šolo nosijo kremo za sončenje in pred aktivnostmi na prostem se z njo namažejo. Učitelji so jim vzgled ter na prostem nosijo klobuke in sončna očala.

Na plaži so otroci oblečeni v kopalna oblačila, izdelana iz podobnega materiala kot kopalke, le, da prekrijejo večjo površino telesa in odbijajo UV žarke. Za zaščito majhnih otrok dodatno uporabljajo senčne šotore.

Svetujemo, da pri tudi vi pri aktivnostih na prostem uporabljate oblačila, pokrivala, sončna očala in kremo z zaščitnim faktorjem vsaj 20 ter da se v času najmočnejšega UV sevanja umaknete v senco. Poleg tega ne pozabite na preventivne dermatološke preglede kože, saj je za uspešno zdravljenja kožnega raka ključno zgodnje prepoznavanje bolezni.

Ne odlašajte in že letošnje poletje ustrezno zaščitite sebe in svoje otroke pred škodljivimi vplivi UV žarkov!
 

Kategorija:   Nasveti, Novice
Naslednji prispevek

Suša ogroža pol milijona afriških otrok

13 junija, 2012 0