Monday, July 22, 2024

Kuhinja – najnevarnejši prostor


Razgreti lonci z vrelo vodo, ponve z vročim oljem, razbeljene kuhalne površine, plinska napeljava, kuhinjski pripomočki, kot so noži, mešalniki, strgala … Zdi se, da je že vstop v kuhinjo izzivanje usode. Toda kuhinji se ne moremo izogniti in vanjo bodo prihajali tudi otroci.

Najprej poskrbite, da električni aparati ne bodo na dosegu otroških rok. Izključena električna žica gospodinjskega pripomočka (cvrtnika, grelnika za vodo …), ki visi z delovnega pulta, otroka naravnost vabi, naj jo potegne.Priporočljivo je, da so gumbi na štedilniku izdelani tako, da otrok ne more vključiti kuhalne plošče ali odpreti plina. Tudi nizka mreža okoli kuhalne površine ni odveč, saj preprečuje, da bi z nje padli lonci, in onemogoča, da bi otrok s štedilnika potegnil posodo. Še posebno nevarna so vrata pečice, sploh kadar je pečica vključena in vroča. Kadar pečete v pečici in je v bližini mali raziskovalec, nanjo pritrdite toplotno izolacijo. To je lahko folija ali pa debela frotirasta brisača, ki jo obesite na ročaj vrat.
Predali s kuhinjskimi pripomočki, kot so noži in drugi ostri predmeti, morajo biti daleč stran od otroških rok. Pred otroki varno pospravite tudi vse metlice in nožke za mešalnike ter električne aparate. Otrok naj ne bo nikoli sam v kuhinji, če je vključen grelnik za vodo.
 

Nikoli sam v kopalnici

Ko gre za nevarnost, kopalnica ne zaostaja veliko za kuhinjo. Pravzaprav bi lahko rekli, da si ta prostora delita prvo mesto. Kopalnica je tako nevarna, ker sta v njej medsebojno nezdružljivi napeljavi: električna in vodovodna. Električne naprave (sušilniki za lase, grelna telesa) uporabljajte daleč stran od kopalne kadi in nikoli na mokrih tleh; to ne velja zgolj za otroke, temveč tudi za odrasle! Ne bo odveč, če v kopalnici namestite mešalno baterijo s stalno temperaturo, ki naj ne presega 40 (C, saj boste s tem preprečili, da bi se otrok opekel. Če v kopalnici hranite čistila, naj bodo na mestih, kjer jih otroci ne morejo doseči. Enako velja za domačo lekarno. Prijetni vonji čistil utegnejo vašega raziskovalca premamiti, da jih poskusi, tablete pa bi zlahka zamenjal za bombone. Varno pospravljeni naj bodo tudi vsi kozmetični pripomočki, od brivnikov in škarjic do pincet in paličic za ušesa.
 

Vtičnice, stopnišča, sveče…


Velika nevarnost, ki preži na otroke v stanovanju, so električne vtičnice! Vemo, kaj sledi, če otrok v vtičnico potisne tanek kovinski predmet (na primer pletilke), zato vtičnice zavarujte s pokrovi oziroma čepi, ki bodo otroku preprečili, da bi prišel v stik z elektriko.
Stopnišča in balkoni morajo biti zavarovani z ograjo, ki bo preprečila padec. Če imate v stanovanju veliko lesenih talnih površin, kot je parket, poskrbite, da bo imel otrok copatke z nedrsečimi podplati, po možnosti iz gume. Na trgu so tudi nogavičke z gumijastimi gumbki na podplatih.Nikoli, niti za sekundo, ne pustite otroka samega, če je v prostoru prižgana sveča, odprt ogenj (kamin, vroča peč) ali vklopljen likalnik. Pozorni morate biti tudi pri odlaganju vžigalic in vžigalnikov. Vselej jih odložite na mesto, kjer jih otrok ne bo dosegel.

Otrokom naj bodo nedosegljivi tudi cigarete in alkoholne pijače; če otrok poj( tobak ali popije alkoholno pijačo, mu grozijo zdravstvene težave.
 

“Varna” radovednost


Male raziskovalce poučite o nevarnostih, ki prežijo v stanovanju! Razumljivo jim pojasnite, zakaj se ne smejo igrati s kuhinjskim nožem in kako je s samostojno igro v kopalnici. Če boste brez razlage panično pospravljali stvari pred otrokom, se jih bo malček raje polotil, kot če ga na nevarnosti opozorimo oziroma o njih poučimo.Vseeno pa imejte pozitiven odnos do otrokove radovednosti. Dovolite mu, da vam pomaga pri kuhanju, pospravljanju in čiščenju, seveda pa bodite pri tem nadvse pozorni in previdni.

Vir: Viva

Kategorija:   Novice, Vzgoja
Naslednji prispevek

Dedna občutljivost na alergije?

13 junija, 2012 0