Friday, December 1, 2023

Redni pregledi

Preventivni okulistični pregled zdravniki priporočajo na vsakih pet let. Do dvajsetega leta starosti se lahko odkrijejo težave, ki se dajo zdraviti in preprečijo kasnejše recedive. Vid se z leti spreminja, zatorej po štiridesetem letu pregled opravite na vsake tri leta, po 65. letu vsako drugo leto.


Zaščitni faktor za oči

Sončna očala ne preprečujejo zgolj nastanka obočesnih gub, ampak ustavljajo penetracijo škodljivih UV žarkov, ki lahko v veliki meri vplivajo na težave z vidom. Ne kupujte poceni očal, prepričajte se o ustreznem certifikatu in zaščiti izdelka.

Kontaktne leče

Leče so, vsaj iz vizualnega vidika, odlična rešitev ob težavah z vidom, vendar zahtevajo pravilno nego. Shranjujte jih v tekočini za leča, ter pozornost namenite roku trajanja. Preden jih vstavite si dobro umijte roke. Shranjujete jih lahko zgolj v primerni posodi s tekočino.

Vlažnost

Staranje ne povzroča zgolj gubanje kože, temveč tudi suho očesno sluznico. Solzni film sestavljajo trije sloji, ki sodelujejo v pomembnih vlogah: hidratacija in mazanje očesne površine, izpiranje prašnih in drugih delcev, ter preprečuje vdor in širjenje mikroorganizmov. Suhe oči se ne da pozdraviti, pomembno je lajšati nastale simptome, ter preprečiti nadaljnje poslabšanje simptomov. Osnovna terapija je seveda aplikacija umetnih solz, ki nadomeščajo naravne. Očesno sluznico lahko osušijo tudi klimatske naprave in ventilacija.

Prenehajte s kajenjem

Cigaretni dim draži in krepi simptome suhega očesa, ki se pogosto pojavijo pri ženskah po menopavzi. Pri ljudeh z očesnimi obolenji kajenje povečuje tveganje resne izgube vida. Kadilci imajo dvakrat višje tveganje pojava katarakte.

 

Kategorija:   Nasveti, Novice
Naslednji prispevek

Zakaj so zasedeni moški zanimivejši?

15 novembra, 2013 0